Rode kool

Foto Cathy Van de Moortele
Een typisch Belgisch gerecht en heerlijk op een koude herfstdag. Voor mijn rode kool gebruik ik normaal gezien de snelkookpan. Maar ook in de slowcooker krijg je een prima rode kool!

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 rode kool, fijn geschaafd
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 3 jeneverbessen
  • peper en zout
  • 2 boskoop appelen, geschild en in blokjes gesneden
  • scheut azijn
  • water
  • 2 eetlepels rode bessengelei
  • 1 eetlepel (bruine) suiker
Hoe gaan we te werk:
  • Smelt de vetstof in je grootste kookpot.
  • Laat de uitjes even aanstoven zonder bruin te laten worden.
  • Voeg de rode kool toe, met de laurierblaadjes, jeneverbessen, kruidnagels, peper en zout.
  • Strooi de appelblokjes op de rode kool.
  • Schenk een flinke scheut azijn over de kool. 
  • Overgiet de rode kool met heet water tot ze net onder staat. Breng aan de kook en laat dan zachtjes garen. De gaartijd hangt af van welke methode je gebruikt: snelkookpan, gewoon op het vuur, slowcooker.
  • Verwijder de laurierblaadjes.
  • Werk af met de bessengelei en de suiker.
TIP:

Hou je niet van appeltjes in de rode kool, laat ze dan gewoon weg.
Je kan ook zoeten met zoetstof ipv suiker.
Dik de rode kool zonodig in met wat maïzena die opgelost is in water.
Je kan de rode kool ook mixen. Verwijder dan wel op voorhand de kruidnagels, laurierblaadjes en jeneverbessen.

Reacties