Babelutten

Foto Lana Joos
Wie kent ze niet, die zachte roombotersnoepen? Typisch voor West-Vlaanderen, maar wie houdt je tegen om ze zelf te maken?

Wat hebben we nodig:
  • 60 gr honing
  • 250 ml room
  • 250 gr kristalsuiker
  • 30 gr boter
  • 1 vanillestok
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de honing met de room, suiker, boter en het merg van de vanillestok.
  • Zet de pan op het vuur en laat alles zachtjes smelten.
  • Verhoog het vuur en maak een mooie karamel.
  • Wanneer de karamel een bruine kleur heeft, laat je een druppel karamel vallen in een kommetje met ijskoud water. Wordt dat bolletje meteen hard, dan zijn je babelutten klaar. Zo niet, laat de karamel nog wat verder koken.
  • Zet de pan onmiddellijk in ijskoud water, zodat het kookproces stopt. Giet de karamel op een plaatje met boterpapier of giet ze in silicone pralinevormpjes.
  • Laat de babelutten 2u afkoelen en snij ze dan op gewenste grootte. Verpak de babelutten in plastic folie om het kleven tegen te gaan.
TIP:

Verdubbel het recept, want ze zijn op voor je er erg in hebt...
Kies de plaat waar je de babelutten op wil storten, niet te groot. Je wil namelijk toch een zekere dikte bekomen.
Heb je geen boterpapier? Neem dan bakpapier en vet dat een beetje in met een stukje huishoudpapier en olie.

Reacties