Mama's lasagne

Foto Cathy Van de Moortele
Voorverpakte lasagne uit de supermarkt is niet aan mij besteed. Ik vind ze papperig, niet smakelijk en zwaar op de maag. Uren later proef ik nog de saus. Zelf lasagne maken is veel werk, dat geef ik toe. Maar het is gewoon zo lekker, dat het de moeite waard is. Je kan uiteraard gedroogde lasagnevellen gebruiken, maar als je zelf je pasta gemaakt hebt, is het helemaal toppie!

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr gehakt
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel boter
  • 4 teentjes look, gepeld en fijngesnipperd
  • 1/2 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 225 gr champignons, gehakt
  • 450 ml tomatensaus
  • 170 gr tomatenpuree
  • 400 gr tomatenblokjes, met sap
  • Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • 30 gr vetstof
  • 40 gr bloem
  • 700 ml melk
  • 1 eierdooier
  • peper en zout
  • 12 vellen lasagne
  • 450 gr geraspte mozzarella
  • 225 gr geraspte Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Vet een rechthoekige ovenschaal lichtjes in. Zorg voor een vorm waarbij je 4 vellen lasagne kunt inleggen in 1 laag, zonder dat je plaats over hebt. De vellen mogen lichtjes overlappen.
  • Verwarm de oven op 175°C.
  • Bak het gehakt rul en zet het aan de kant.
  • Verhit de olie met de boter in een steelpan. Voeg de look toe en laat die meefruiten.
  • Voeg de uitjes en champignons toe en laat ze even meefruiten, tot het meeste sap verdampt is. Blender deze massa en giet het dan terug in de steelpan.
  • Voeg de tomatensaus en tomatenpuree toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Roer de tomatenblokjes door de saus en kruid af met Italiaanse kruiden, peper en zout.
  • Laat de saus een half uurtje sudderen, onder deksel. Roer af en toe.
  • Roer het gehakt door de saus.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpan. Roer de bloem eronder en laat ze even "meebakken" om de bloemsmaak weg te krijgen.
  • Voeg de koude melk toe en klop tot een mooie saus. 
  • Roer de eierdooier door de saus.
  • Kruid met peper en zout.
  • Leg 4 blaadjes lasagne op de bodem van de schaal.
  • Schep 1/3 van de tomatensaus over de lasagne. 
  • Schep 1/3 van de witte saus over de tomatensaus en verdeel 1/3 van de 2 soorten kaas over de witte saus.
  • Maak nu de 2 volgende lagen.
  • Dek de lasagne af met een vel aluminiumfolie, dat je eerst lichtjes invet.
  • Bak de lasagne gedurende 30 min.
  • Verwijder de folie en laat de lasagne 15 min rusten voor je hem aansnijdt.
TIP:

Je kan de lasagne invriezen. Dek hem goed af. Je mag hem bevroren in de oven schuiven, maar reken dan 1 1/2u baktijd.
Als je witte saus wat te dik is, leng ze dan aan met melk.
Ik maak graag verse pasta. Voor lasagne draai ik het pastadeeg door de rollers tot op het laatste cijfertje (9 op mijn pastamachine). Ik snij de lange vellen in grote vierkanten, waarvan ik er voor elke laag slechts 2 nodig heb. Je hoeft de vellen niet voor te koken. Zorg dat de sauzen warm zijn als je de lasagne samenstelt en schuif hem dan meteen in een hete oven.

Reacties