Spaanse tortilla de patata
Foto Lana Joos |
Je kan deze tortilla het beste bakken in een dubbele antikleefpan. Het is als het ware een pan met een deksel erop vastgemaakt, waarbij je de tortilla eerst aan de ene kant bakt en dan de pan omdraait waardoor je de tweede kant kan bakken.
Wat hebben we nodig:
- 120 ml olie
- 900 gr aardappelen, geschild en in plakken gesneden
- peper en zout
- 30 ml olie
- 2 uien, gepeld en in ringen gesneden
- 6 eieren
- 85 gr serrano ham, gehakt
- verse peterselie
- Verhit de helft van de olie in een grote pan op een middelmatig vuur.
- Voeg de helft van de aardappelen toe aan en de pan en laat ze zachtjes garen. Roer af en toe.
- Breng de aardappelen over in een bord, maar laat de rest van de olie in de pan.
- Bak de andere helft van de aardappelen tot ze gaar zijn. Leg ze bij de andere aardappelschijfjes.
- Kruid met peper en zout.
- Verwarm de 30 ml olie in een andere pan. Bak de uiringen zacht en goudgeel.
- Laat de uiringen afkoelen op een bord.
- Klop de eieren los en meng ze met de uien en de ham.
- Roer de aardappelschijfjes voorzichtig door de eieren.
- Verwarm de resterende olie in de pan. Giet het aardappelmengsel voorzichtjes in de pan, zodat je de aardappelschijfjes niet breekt.
- Laat de tortilla zachtjes bakken tot de onderkant mooi gekleurd is.
- Maak de tortilla los met een spatel.
- Leg een bord over de tortilla en draai de pan om.
- Doe opnieuw wat olie in de pan en laat de andere kant van de tortilla bakken.
- Laat de tortilla op een bord glijden, snij hem in punten en bestrooi met de peterselie.
Lekker met ketchup.
Je kan blokjes paprika, schijfjes champignons, chorizo, tomatenblokjes, geraspte kaas, ... toevoegen aan je tortilla.
Het bakken van de aardappelen kan je overslaan, als je gekookte aardappelen gebruikt. Snij ze in schijfjes en ga gewoon verder met het recept.
Reacties