Hesperolletjes
Een typisch Vlaams gerecht en een echte voltreffer volgens de Hubby. We moeten fier zijn op ons Belgisch witlof, zegt hij dan. Daarom mag dit recept ook niet ontbreken in mijn kookboek. Ik eet het zelf absoluut niet graag, maar als ik hem er blij mee maak, waarom niet? De liefde van de man gaat tenslotte door de maag. - Foto Cathy Van de Moortele
Wat hebben we nodig:
- 3 stronken witlof
- bouillon
- 3 sneetjes ham
- 50 gr vetstof
- 50 gr vloeiende bloem
- 300 ml melk
- 125 gr geraspte kaas
- Verwarm de oven voor op 200C.
- Kook de witlofstronkjes gaar in de bouillon. Laat ze goed uitdruppen (liefst een nachtje) en hou de bouillon apart.
- Verwijder de bittere kern uit de stronkjes. Rol elk stronkje witlof in een sneetje ham.
- Smelt de vetstof in een steelpannetje.
- Doe de bloem bij de vetstof en gebruik een garde om de roux mooi te mengen. Laat de bloem even "uitbakken" terwijl je blijft kloppen. Het mag niet kleuren, want je wilt een witte saus.
- Voeg de koude melk en 200 ml van de bouillon toe.
- Klop de saus mooi glad.
- Giet de helft van de saus in de ovenschaal.
- Leg de hesperolletjes met de naad naar beneden in de saus.
- Giet de saus over de hesperolletjes en bestrooi met de geraspte kaas.
- Schuif het gerecht voor een half uurtje in de oven.
- Zet de grill aan en laat de kaas gratineren.
Serveer met gekookte aardappelen.
Ik gebruik graag een mengeling van Emmenthaler en Cheddar.
Reacties