Flan Brésilienne

Foto Cathy Van de Moortele
De favoriete taart van mijn man. Benieuwd wat hij van deze zelfgemaakte versie vindt. Ik heb het recept gekregen van mijn vriendin Samantha. Het kruimeldeeg heb ik vervangen door een zelfgemaakt zanddeeg.

Wat hebben we nodig:
  • 125 gr smout of koude boter, in blokjes
  • 125 gr griessuiker
  • 1 ei
  • snuifje bakpoeder
  • 250 gr patisseriebloem
  • 4 eierdooiers
  • 60 gr kristalsuiker
  • 60 gr vanillebloem
  • 500 ml melk
  • 4 eiwitten
  • 60 gr kristalsuiker
  • 2 blaadjes gelatine van Dr Oetker
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels bloemsuiker (facultatief)
  • bresiliennenootjes
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Neem een hoge taartvorm met geribbelde rand en vet hem lichtjes in. Zet de vorm in de koelkast.
  • Klop de smout op met de suiker. Voeg het ei toe en meng het er goed onder.
  • Zeef het bakpoeder met de bloem en meng de bloem kort onder het eerste mengsel.
  • Maak een platte schijf van het zanddeeg en wikkel het in plastic folie. 
  • Leg het deeg 15 min in de koelkast en maak ondertussen de vulling.
  • Klop de eierdooiers op met de suiker.
  • Meng de vanillebloem door het beslag.
  • Voeg de melk toe en meng goed door elkaar.
  • Klop de eiwitten stijf met de suiker. Spatel de eiwitten door het beslag. 
  • Rol het deeg uit en leg het in de vorm. Druk het deeg goed aan tegen de geribbelde rand en zorg dat er geen scheurtjes in het deeg zitten.
  • Maak de rand hoger dan de vorm en duw er dan met je vingers een mooie gekartelde vorm in.
  • Zet de taartvorm op de bakplaat en giet de vulling in de vorm.
  • Bak de taart 45 min.
  • Laat ze volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Week de gelatineblaadjes 5 min in een potje met water. Zorg dat de blaadjes volledig onderstaan. Giet het meeste water af als de blaadjes zacht zijn. Je mag nu nog net genoeg water in het potje hebben, om de gelatine te bedekken. Verwarm de gelatine in de microgolf gedurende 30 sec zodat de gelatine wegsmelt in het water.
  • Klop de room op met de bloemsuiker. Giet de gelatine in een straaltje bij de room, terwijl je verder klopt tot de gewenste dikte.
  • Verdeel de slagroom over de flan en strijk het oppervlak glad. 
  • Werk af met brésiliennenootjes.
TIP:

Je kan ook bladerdeeg of kruimeldeeg gebruiken ipv zanddeeg.
Door het toevoegen van de gelatine aan de slagroom, zal de room niet uitlopen, ook niet buiten de koelkast. Je kan ook Klop-Fix of slagroomstabilisator gebruiken om je slagroom te verstevigen.
Wil je graag zelf je brésiliennenootjes maken? Dat kan! Zo lekker, zo knapperig: Praliné.
Maak de taart gerust een dag op voorhand. De taart wordt er nog lekkerder door en dan is ze al goed opgesteven.
Zijn er scheurtjes in je zanddeeg? Neem een stukje deeg en rol het uit tot een worstje. Druk het worstje deeg op de scheur en wrijf het uit.

Reacties