Aardappelkroketten

Foto Cathy Van de Moortele
Enkele jaren geleden heb ik voor 0.50 euro een kroketmachine gekocht in de kringwinkel. Je kent ze wel, de roomkleurige kroketmachine, waar die lange worsten aardappelpuree uitrijden als je de hendel dichtduwt. Inderdaad... De machine komt niet zo vaak uit de kast, omdat kroketjes maken toch wel arbeidsintensief is, maar als je verse kroketjes gegeten hebt, stap je niet zo snel weer over op diepvrieskroketten.

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg aardappelen, gekookt in de pel
  • 2 eierdooiers
  • peper en zout
  • bloem
  • 2 eiwitten, losgeklopt
  • paneermeel
Hoe gaan we te werk:
  • Pel de aardappelen als ze nog warm zijn. 
  • Draai ze door een passe-vite of duw ze door een aardappelknijper. 
  • Roer de dooiers onder de aardappelen en meng goed.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de puree helemaal afkoelen, liefst overnacht.
  • Duw de puree door de kroketmachine tot je 3 lange worsten bekomt.
  • Snij de worsten in stukken van 5 - 6 cm en leg die in een schaal met bloem.
  • Klop de overtollige bloem af.
  • Haal de kroketjes achtereenvolgens door eiwit en daarna door paneermeel. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn.
  • Leg de kroketjes netjes op een schaal en laat ze opstijven in de koelkast.
  • Frituur de kroketjes op 180°C of vries ze in voor later gebruik.
TIP:

Zorg dat je puree heel droog is. Te natte puree zorgt voor kroketten die openbarsten tijdens het frituren.
Bak niet teveel kroketjes ineens, anders koelt het vet te snel af en barsten ze alsnog open.
Verrijk de puree met vers gehakte tuinkruiden.
Heb je geen kroketmachine, doe de puree dan in een spuitzak met brede spuitmond.
Paneer je kroketten eens in amandelpoeder voor een nieuwe en verrassende smaak!

Reacties