Citroentaart met meringue

Met deze taart zal je bij iedereen in een goed blaadje komen.

Wat hebben we nodig:
  • 5 eieren, lichtjes opgeklopt
  • 300 ml room
  • 155 gr kristalsuiker
  • 1 eetlepel zeste van citroen
  • 125 ml citroensap
  • 225 gr patisseriebloem
  • 55 gr amandelpoeder
  • 60 gr bloemsuiker
  • 125 gr koude boter, in stukjes gesneden
  • 1 eier dooier
  • 3 eiwitten
  • 100 gr kristalsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst de vulling. Meng de eieren met de room, suiker, zeste van citroen en het citroensap in een kom. Zet de kom afgedekt in de koelkast en laat alle smaken zich vermengen gedurende 1u.
  • Doe de bloem, het amandelpoeder, bloemsuiker en koude boter in de Kenwood en mix tot je kruimels bekomt. Voeg de dooier toe en meng tot een massa die net aan elkaar vasthangt.
  • Kneed het deeg soepel op een bebloemd werkvlak. Rol het deeg uit tot een cirkel, dek af met plastic folie en laat het 30 min rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak. Bekleed een lage flanvorm met uitneembare bodem met aluminiumfolie. Leg hierin het deeg en snij overhangend deeg weg. Laat het deeg nog 30 min rusten in de vorm in de koelkast.
  • Leg een vel bakpapier op het deeg en giet er bakparels op. Bak het deeg 10 min voor in de oven. 
  • Haal de bakparels en het bakpapier weg. Bak de bodem nog 8 min of tot goudbruin. Haal de taartbodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 160°C.
  • Giet de vulling door een fijne zeef in de gebakken taartbodem. Bak de taart 30 min of tot de vulling vast aanvoelt. Laat de taart 15 min afkoelen.
  • Zet de taart in de koelkast gedurende 1u om verder af te koelen. 
  • Zet de warmte van de oven weer hoger, naar 180°C.
  • Maak de meringue. Klop de eiwitten op tot zachte pieken in een droge, vetvrije kom.
  • Voeg geleidelijk aan de suiker toe en blijf kloppen tot de meringue dik en glanzend is.
  • Lepel de meringue op de taartvulling en zorg dat de randjes ook goed bedekt zijn. Maak pieken in de meringue met de achterkant van een lepel.
  • Bak de taart nog 10 min of tot de meringue gouden randjes krijgt. 
  • Laat de taart 15 min afkoelen, voor je ze aansnijdt.
TIP:

Deze taart bevat best veel suiker. De hele taart bevat zo'n 630 gr koolhydraten en is voor 8 personen. Je hebt bijna 80 gr kh per stuk. Niemand zegt dat jouw stuk even groot moet zijn. Een kleiner stuk smaakt even lekker.
Amandelpoeder bevat veel minder kh dan bloem (5 gr kh per 100 gr ipv 70 gr kh per 100 gr). Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Amandelpoeder bevat geen gluten en geen tarwe. Het is licht verteerbaar en rijk aan mineralen en vitaminen.
Amandelpoeder is niet goedkoop. Ik koop het meestal bij een Turkse winkel. Je kan daar ook blanke amandelen kopen en ze thuis zelf malen.



Reacties