Indiase paratha met aardappel

De Indiase keuken kan me wel bekoren. De chapati broodjes hebben we al gehad. Tijd om eens een receptje te wijden aan de Indische paratha's. Het paratha deeg wordt gevuld met aardappelen en kruiden, waarna ze uitgerold worden, klaar om te bakken op een hete plaat. Superlekker en helemaal niet moeilijk.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr chapati bloem "atta"
  • zout
  • 2 eetlepels ghee (geklaarde boter)
  • lauw water
  • 3 medium aardappelen, gekookt in de pel
  • zout
  • 1/4 koffielepel kurkuma
  • 1/3 koffielepel garam masala
  • handvol verse koriander, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met het zout, de ghee en voldoende water om een elastisch deeg te bekomen dat niet aan de handen kleeft.
  • Bestuif de deegbal met wat bloem en laat die afgedekt in een kom even rusten.
  • Plet de gepelde aardappelen of duw ze door een aardappelknijper. Voeg een snuif zout, de kurkuma en garam masala toe. Meng de koriander door de puree.
  • Maak balletjes van het deeg ter grootte van een kleine sinaasappel.
  • Maak evenveel balletjes van de aardappelpuree, ter grootte van een mandarijntje.
  • Rol de deegballetjes uit en leg er eentje op je hand. Leg een aardappelballetje op het deeg en vouw het deeg over de puree. 
  • Rol het deeg nu weer uit tot het zo'n 1/2 cm dik is. De vulling verspreidt zich nu volledig over het deeg. 
  • Verhit een grillpan (anti-kleefpan) tot ze goed heet is. Verminder de warmte en bak de paratha's bruin aan weerszijden.
  • Vet nu de paratha's in met een beetje ghee en bak ze nog eens aan beide zijden. Hou de paratha's warm en dien ze zo snel mogelijk op.
TIP:

tava
Heb je geen chapati bloem en ghee, gebruik dan gewone witte broodbloem en boter of olie.
In een Aziatische speciaalzaak kan je chapati bloem kopen. Kijk ook eens of ze een speciale chapati pan hebben: een tawa-pan. Deze pan kan je zowel voor chapati's, paratha's, tortilla's, ... gebruiken. Een interessante aankoop!
chakla
Ben je van de regio Gent, ga dan eens binnen bij Himalaya, de Indiase speciaalzaak in de Brusselsepoortstraat. Je kan er ook de "belan" kopen (chapati deegrolletje) en het bijhorende ronde houten plankje "chakla" om de chapati's uit te rollen. Ik rol ze zelf uit op een marmeren schijf.
belan

Reacties