Mayonaise

Foto Cathy Van de Moortele
Het is zo verleidelijk om een bokaal mayonaise te kopen in de supermarkt, terwijl het eigenlijk absoluut niet moeilijk is om zelf mayonaise te maken. Als je ook nog eitjes kan gebruiken van je eigen kippen, is het helemaal in orde. Wat kan er nu Belgischer zijn dan onze eigen mayonaise?

Wat hebben we nodig:
  • 2 eierdooiers + 1 volledig ei
  • 1 eetlepel mosterd
  • scheutje citroensap
  • peper en zout
  • 300 ml olie
Hoe gaan we te werk:
  • Neem een hoge maatbeker en zorg dat hij echt vetvrij is.
  • Doe de eierdooiers + het volledig ei in de maatbeker.
  • Doe de mosterd en het citroensap erbij en kruid met peper en zout.
  • Schenk een klein beetje olie bij dit mengsel.
  • Zet de staafmixer op de bodem van de beker en mix. Hef de mixer nog niet op, tot je ziet dat je een binding krijgt.
  • Van zodra het geheel begint te binden, kan je de staafmixer zachtjes omhoog trekken, zonder dat hij volledig boven de substantie uitkomt.
  • Giet de rest van de olie er straalsgewijs bij en blijf op en neer gaan met de mixer in een vloeiende beweging.
  • Kruid verder af naar smaak.
TIP:

Je kan deze basismayonaise gebruiken om cocktailsaus, tartaarsaus, .. te maken.
Bewaar de mayonaise afgedekt in de koelkast.
Je kan ook 3 eierdooiers gebruiken en dan een scheutje lauw water toevoegen ter vervanging van het eiwit van het derde ei.

Reacties