Mayonaise
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 2 eierdooiers + 1 volledig ei
- 1 eetlepel mosterd
- scheutje citroensap
- peper en zout
- 300 ml olie
- Neem een hoge maatbeker en zorg dat hij echt vetvrij is.
- Doe de eierdooiers + het volledig ei in de maatbeker.
- Doe de mosterd en het citroensap erbij en kruid met peper en zout.
- Schenk een klein beetje olie bij dit mengsel.
- Zet de staafmixer op de bodem van de beker en mix. Hef de mixer nog niet op, tot je ziet dat je een binding krijgt.
- Van zodra het geheel begint te binden, kan je de staafmixer zachtjes omhoog trekken, zonder dat hij volledig boven de substantie uitkomt.
- Giet de rest van de olie er straalsgewijs bij en blijf op en neer gaan met de mixer in een vloeiende beweging.
- Kruid verder af naar smaak.
Je kan deze basismayonaise gebruiken om cocktailsaus, tartaarsaus, .. te maken.
Bewaar de mayonaise afgedekt in de koelkast.
Je kan ook 3 eierdooiers gebruiken en dan een scheutje lauw water toevoegen ter vervanging van het eiwit van het derde ei.
Reacties