Gnocchi

Foto Cathy Van de Moortele
Dit aardappelgerecht (spreek uit: njokkie) kan je in elk Italiaans restaurant bestellen. Er is wat werk aan, maar je kan deze zelfgemaakte gnocchi niet vergelijken met de voorverpakte soort uit de supermarkt. Als je eens wat tijd voor handen hebt, probeer het receptje dan maar eens uit.

Wat hebben we nodig:
  • 700 gr bloemige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 240 gr bloem
  • snuifje zout
  • 1 eierdooier, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de aardappelen heel gaar.
  • Duw de warme aardappelen door een pureeknijper of passe-vite zodat je een hele fijne puree bekomt.
  • Stort de aardappelpuree op je werkvlak en meng de bloem en het zout er door. 
  • Meng niet langer dan nodig.
  • Voeg de dooier toe en meng een laatste keer. Maak een bal van het deeg.
  • Verdeel de puree in 8 gelijke delen en rol er worsten van. 
  • Met een mesje snij je stukjes van 20 gelijke stukjes van de worsten. 
  • Gebruik de tanden van je vork om ribbeltjes in de gnocchi te maken.
  • Breng een grote pot met gezouten water aan de kook.
  • Laat de gnocchi even opkoken in het water. Als ze aan de oppervlakte komen drijven, zijn ze klaar. Laat ze nog 15 sec in het water drijven. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken. 
  • Dien op met pesto of tomatensaus of gesmolten (gebruinde) salieboter.
TIP:

In Italië bestaan er speciale gnocchi plankjes, waarmee je de aardappelstukjes hun typische vorm kan geven. Ik heb ondertussen zo'n plankje kunnen bemachtigen via de Italiaanse ebay.
Maak eens gnocchi door gepureerde worteltjes toe te voegen aan het recept (gebruik 2 eierdooiers voor 1 kg aardappelen en 4 wortels en een halve tas bloem). Heerlijk met licht gebruinde boter en vers gemalen peper. Vergeet de Parmezaanse kaas niet!
Je kan de aardappelen ook bakken in de oven gedurende 1u, op 200°C. Neem aardappelen die ongeveer even groot zijn.
Foto Cathy Van de Moortele
Je kan de gnocchi ook even opbakken in wat boter ipv ze enkel te pocheren in het water: Verhit wat vetstof in een pan. Bak de gnocchi goudbruin en knapperig. Je kan in dit stadium ook nog wat looksnippertjes, spek, tomatenblokjes toevoegen. Op deze manier bekom je knapperige gnocchi met een zachte binnenkant. Heerlijk!
Bak je gekookte gnocchi even op in algenboter. Voeg verse peterselie toe en rasp er wat Comté kaas boven.
De gnocchi die je niet meteen wenst te eten, kan je invriezen. Bekleed een snijplank met waxpapier. Leg hierop de gnocchi en zorg dat ze elkaar niet raken. Vries ze in. Eens bevroren, kan je de gnocchi overbrengen in een diepvrieszakje.

Reacties

Unknown zei…
Als ik ze wil bakken, moet ik ze eerst koken of direct in de pan? En wat met invriezen?
Dag Dany. Je kookt de gnocchi even op in heet water. Haal ze uit het water met een schuimspaan en laat ze rusten op een bakplaat met bakpapier. Leg de gnocchi in de koelkast tot je ze wilt bakken. Je kan ze na het afkoelen ook meteen invriezen.
Om de gnocchi te bakken, haal je ze uit de koelkast en je bakt ze goudbruin in wat schuimende boter. Kijk ook eens naar het Kruiden Gnocchi recept. Succes!
Unknown zei…
Zo vele beter dan die uit de winkel, njom njom... Heb er wel geen ribbeltjes in gemaakt...
Fijn dat ze je bevallen zijn Dany. Je hoeft er ook niet echt ribbeltjes in te maken. De ribbeltjes zorgen er wel voor dat de saus die je er bij serveert, beter blijft plakken. Je kan ook kleine balletjes maken en daar een putje in duwen.