Aalsterse vlaai
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat is er nu Belgischer dan een lekker stuk vlaai? Fluweelzacht en botermals. En absoluut niet moeilijk om te maken. Een receptje van onze buurvrouw Liesbeth.
Wat hebben we nodig:
- 200 gr Vondelmolen peperkoek natuur, in blokjes gesneden
- 200 gr Lotus speculoos, in stukjes gebroken
- 175 gr donkerbruine suiker
- 1 liter volle melk
- 1 eetlepel kandijsiroop
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Doe de peperkoek met de speculoos en de suiker in een kookpot.
- Giet de melk erover en breng alles aan de kook.
- Laat het geheel even doorkoken en voeg de stroop toe.
- Boter een vuurvaste, ronde vorm met een diameter van 26 cm in en stort de massa in de kom.
- Bak de vlaai 1u in de warme oven.
- Laat de vlaai helemaal afkoelen in de vorm, op een rooster.
- Zet de vlaai de hele nacht in de koelkast (of toch minstens een uur), zodat hij mooi kan opstijven.
- De volgende dag kan je perfecte, gladde stukken snijden.
Laat de vlaai volledig afkoelen in de vorm voor je hem aansnijdt.
Je kan de vlaai ook klaarmaken in aluminium wegwerpvormen.
Er vormt zich een vel op de vlaai, zo hoort dat.
Je kan de speculoos ook vervangen door cracotten of beschuiten.
Als je aan verse melk kan geraken: alleen maar beter.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties