Vanilleroomijs

Lang leve het zelfgedraaide roomijs. Je weet wat je er in doet. Maak je ijs niet te lang op voorhand, zodat het niet kristalliseert in de diepvries. Vers gedraaid en onmiddellijk opeten, is de boodschap.

Wat hebben we nodig:
  • 300 ml volle melk
  • 300 ml slagroom
  • 1 vanillestok
  • 4 eierdooiers
  • 75 gr kristalsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Giet de melk met de helft van de room in een grote steelpan.
  • Snij de vanillestok doormidden, schraap het merg eruit en voeg zowel merg als stokje toe aan de melk.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Klop de dooiers met de suiker tot een witte ruban.
  • Giet de kokende melk op de eieren en meng goed.
  • Breng alles weer over in de steelpan.
  • Verhit het geheel tot 85°C en voeg dan de rest van de room toe om het kookproces te stoppen.
  • Gooi de vanillestok weg.
  • Laat alles een nachtje afkoelen.
  • Breng het mengsel over in de ijsmachine en turbineer.
TIP:

Gebruik een keukenthermometer om de juiste temperatuur van je melkmengsel te garanderen, voor het beste resultaat.
Doe de eiwitten in een zuiver potje en sluit het af. Bewaar het in de koelkast en maak er later meringues of pavlova mee. Je kan ze ook in de diepvries bewaren.

Chocoladesaus voor bij het vanille roomijs:

Verwarm 115 ml room met 35 ml volle melk en 60 gr kristalsuiker.
Giet deze hete massa over 150 gr pure chocolade (in stukjes gebroken).
Roer mooi door tot een gladde saus. Je kan de saus op voorhand maken en later zachtjes opwarmen in de microgolfoven. Gebruik daarvoor een laag wattage.

Reacties