Krab kroketjes

Een specialiteit uit Amerika en dan voornamelijk uit de staten nabij de kust. Bestaande uit krabvlees, mayonaise, ei, broodkruim en pijpajuintjes, worden deze krab kroketjes ofwel gefrituurd, gebakken of gegrild. Vaak worden ze op een hamburger broodje geserveerd, vergezeld van een sausje zoals mosterd, ketchup, remoulade of tartaar.

Wat hebben we nodig:
  • 1 blik Fancy Crab van Imperial, uitgelekt (krabpoten zonder kraakbeen)
  • 1 zak diepvries gekookte krabklauwen (O'Cool), ontdooid en ontdaan van de schaal
  • 2 eetlepels mayonaise
  • scheutje citroensap
  • 1 eierdooier
  • 3 beschuiten, verkruimeld
  • 3 eetlepels panko (Japans paneermeel)
  • 1 eetlepel zelfrijzende bloem
  • peper en zout
  • tabasco
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 3 pijpajuintjes, fijngesnipperd
  • 1 bosje platte peterselie, fijngesnipperd
  • extra panko
  • olie
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de twee soorten krab door elkaar. Zorg ervoor dat er geen kraakbeen meer tussen zit en haal eventueel je mes eens door de krab om grotere stukken wat kleiner te maken.
  • Meng de krab met de mayonaise, citroensap, dooier, beschuiten, panko en bloem.
  • Kruid de massa met peper en zout, tabasco en chilisaus.
  • Meng de kruiden onder de krab en laat het geheel - afgedekt - toch zeker 1.5u in de koelkast opstijven.
  • Gebruik een ring om gelijke krabkroketjes te maken.
  • Paneer de kroketjes met panko en hou ze koel tot je ze wilt bakken.
  • Bak de kroketjes goudbruin in olie. Laat ze uitlekken op keukenrol.
TIP:

Japans paneermeel heeft een andere consistentie dan ons gewoon paneermeel. Panko is te verkijgen in de betere supermarkt en uiteraard ook in Aziatische supermarkten.
Laat je niet verleiden om goedkopere blikken krab te kopen of om surimi krab te gebruiken. Je maakt niet elke dag krab kroketjes. Hou ze voor een speciale gelegenheid. Je zal het je niet beklagen.

Reacties