Kaneelbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Je houdt er van of je moet er helemaal niets van hebben. Kaneel is zo'n kruid dat je terug vindt in verschillende keukens. Denk maar aan de Arabische eetcultuur, waar kaneel niet enkel in zoete desserts, maar evengoed in stoofpotjes terug te vinden is.
Deze kaneelbroodjes doen het prima als ontbijtkoek. Het recept is goed voor 20 stuks. Vries ze in en bak ze af op het moment dat je ze wilt gaan eten.

Wat hebben we nodig:
  • 35 gr verse gist
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 750 gr bloem voor luxe brood
  • 1 ei, losgeklopt
  • snuifje zout
  • 100 gr kristalsuiker
  • 120 gr boter, in vlokjes
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr kristalsuiker
  • 2 eetlepels gemalen kaneel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel room
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in de melk en laat het papje even staan.
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje en het ei in het kuiltje en meng met een houten lepel.
  • Meng het deeg 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout en de suiker toe en meng nogmaals 1 min.
  • Verdeel de boter over het deeg en meng nog 1 min.
  • Kneed het deeg 6 - 9 min of tot het deeg van de kom loslaat.
  • Laat het deeg een half uurtje rijzen onder een handdoek.
  • Rol het deeg uit tot een grote rechthoek.
  • Besmeer het deeg met de boter.
  • Meng de suiker met de kaneel en strooi dit mengsel gelijkmatig over de boter uit.
  • Rol de lap deeg strak op tot een lange rol.
  • Snij 20 schijven van de rol en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Stop het uiteinde van elk broodje onder het broodje zelf, zodat de spiraal niet loskomt.
  • Laat de broodjes onder een handdoek nog een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Meng het ei met de room en smeer de bovenkanten van de broodjes hier mee in.
  • Bak de broodjes af in de hete oven gedurende 6 - 10 min.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan de broodjes net voor ze in de oven gaan, nog bestrooien met fijne parelsuiker.
Gebruik eens kokossuiker ipv kaneelsuiker.
Bestrooi de broodjes voor je ze in de oven zet, met getoaste amandelschilfers.
Laat de kaneelsuiker weg en meng een handjevol chocolate chips onder het deeg.
Als je de broodjes wilt invriezen, doe dat dan na het rijzen. Haal ze uit de diepvries wanneer je de oven voorverwarmt. Besmeer ze met het ei-roommengsel en bak ze af.
Om de schijven van het deeg af te snijden, leg je een fijne ijzerdraad onder de deegrol. Je neemt de uiteinden vast in elk hand en kruist de draad over de rol. Op die manier snij je perfecte schijven zonder het deeg plat te drukken.

Reacties

Anoniem zei…
superlekker!