Varkenswangetjes met Rochefort 10

Foto Cathy Van de Moortele

Mijn schoonzusje Mieke heeft me warm gemaakt om eens varkenswangen te gebruiken als stoofvlees. Ik kende deze stevige stukjes vlees niet, maar wat had ze gelijk om mij hiervan op de hoogte te brengen. Heerlijk zijn ze! Kies voor mooi opgekuiste wangen, zonder vliesjes. Ze zijn misschien iets duurder, maar nog eens zo lekker.

Wat hebben we nodig:
  • 12 varkenswangetjes
  • peper en zout
  • 150 gr boter
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 2 eetlepels vloeiende bloem
  • 2 takjes thijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 snede wit brood, besmeerd met mosterd
  • 3 flesjes Rochefort 10
  • 400 ml (zelfgemaakte) bouillon
Hoe gaan we te werk:
  • Foto Cathy Van de Moortele
    Dep de varkenswangen goed droog met keukenrol en kruid met peper en zout.
  • Verwarm de boter met de olie en bak het vlees bruin aan beide kanten. 
  • Haal het vlees uit de pan en hou het warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de uiringen toe aan de vetstof en laat ze even kleuren.
  • Strooi de bloem over de uien en roer goed door.
  • Kruid met thijm en laurier.
  • Voeg het vlees terug toe aan de pan, samen met de vrijgekomen sappen.
  • Leg het brood met de besmeerde zijde naar onderen, op het vlees.
  • Verwarm het bier met de bouillon in de pan waarin je het vlees gebakken hebt en overgiet het vlees ermee. Zorg dat je alle bakrestjes uit de pan schraapt en in de saus laat.
  • Zorg dat alle stukjes vlees onder het vocht zitten.
  • Breng alles aan de kook.
  • Zet een deksel op de pan en zet het vuur zachter. Laat de stoverij zachtjes garen, tot de wangetjes uiteen vallen.
  • Kruid nogmaals met peper en zout.
  • Dik de saus eventueel in met wat bruine maïzena.
TIP:

Serveer deze stoverij met gebakken appeltjes en Vlaamse frieten.
Varkenswangen kan je perfect garen in de slowcooker. Zet de slowcooker op HI gedurende een viertal uurtjes, nadat je het vlees aangekorst hebt en de warme vloeistof erbij gedaan hebt. 

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties