Zoete aardappelen

Foto Cathy Van de Moortele
Niet zo gekend in onze contreien, maar toch zo lekker. Tussen aardappel en wortel, met een lage glycaemische index, kan de zoete aardappel een welkome afwisseling zijn. Zoek deze grillige "paarsrode" aardappel in je supermarkt en neem ze maar eens mee naar huis. Ze bewaren heel lang op een droge, donkere plaats en je kan er veel mee experimenteren.

Wat hebben we nodig:
  • 3 grote zoete aardappelen, gewassen
  • roomkaas light
  • karnemelk
  • 1 teentje look, gepeld en geperst
  • peper en zout
  • 3 pijpajuintjes, gesnipperd
  • 1/2 Spaans pepertje, ontpit en fijn gesnipperd
  • olie
  • Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Prik de aardappelen in en laat ze een uurtje garen in een oven van 175°C.
  • Snij de aardappelen overlangs door en haal het oranje kruim er uit met een lepel. Breek de schillen niet (zorg voor nog een randje aardappel tegen de korst).
  • Pureer de aardappelen. Verrijk de puree met roomkaas (ipv boter) en karnemelk (ipv gewone melk). Roer de look door de puree.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Roer 2/3 van de pijpajuintjes en chili pepertjes door de puree. Hou de rest apart.
  • Vet de buitenkant van de schillen lichtjes in met olie.
  • Vul de schillen op met de puree, bestrooi met Parmezaanse kaas en zet de aardappelen nog 15 min in de oven.
  • Strooi de rest van de pijpajuintjes en pepertjes over de aardappelen en serveer.
TIP:

Bak enkele plakjes ontbijtspek krokant op keukenrol in de microgolfoven. Verkruimel het spek over de gebakken aardappelen.
Serveer met tortilla chips en zure room, guacamole en tomatensalsa.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties