Ravioli uit Sardinië

Elke Italiaanse regio heeft zijn eigen specialiteiten. Deze ravioli's zijn typisch voor Sardinië. Met een vulling van kaas en aardappelen, vormen ze een hartig gerecht. Serveer de culurgiones met warme tomatenblokjes en vers gehakte munt.

Wat hebben we nodig:
  • verse pasta van 400 gr De Cecco pastabloem "00" en 4 eieren
  • 500 gr aardappelen, geschild, in blokjes gesneden 
  • 3 eetlepels cottage cheese
  • 5 pijpajuintjes, fijn gesnipperd
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 4 koffielepels verse thijm, fijngehakt
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 4 tenen look, gepeld en fijn gehakt
  • peper en zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 450 gr rijpe Roma tomaten, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 1 eetlepel olie
  • enkele blaadjes munt, in reepjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de aardappelen gaar en plet ze tot puree.
  • Rol de pasta zo dun mogelijk uit en dek de vellen pasta af met een vochtige doek.
  • Meng de puree met de cottage cheese en de Parmezaanse kaas. Voeg de uitjes, peterselie, helft van de thijm, Parmezaanse kaas en look toe. 
  • Kruid af met peper en zout en roer het ei door de puree.
  • Neem een deegsnijder in cirkelvorm en snij rondjes (mag behoorlijk groot zijn) uit de vellen pasta.
  • Maak balletjes puree ter grootte van een walnoot.
  • Neem een velletje pasta. Leg in het midden een bolletje puree. Vouw de onderkant over de puree en "vlecht" nu het deeg afwisselend van links en rechts over de puree. 
  • Leg de ravioli's op een bebloemd bakblik en laat ze even drogen.
  • Verwarm de tomatenblokjes met de olie en de rest van de thijm. Kruid met peper en zout.
  • Kook de ravioli's gaar en serveer ze met de tomatensaus. Werk af met de reepjes munt. 
  • Geef er een stuk Parmezaanse kaas bij, zodat ieder naar smaak kaas kan toevoegen.

TIP:
Door het toevoegen van de cottage cheese aan de puree, heb je minder Parmezaanse kaas nodig, wat het geheel minder calorierijk maakt.
Tomatensaus is een gezonde manier om pasta te eten. Roomsauzen zijn calorierijk en vaak ook zwaar.
Deze "culurgiones" vragen wel wat werk en handigheid, maar ze zijn absoluut de tijd waard.
Ravioli's gevuld met aardappelpuree kan je niet invriezen.

Reacties