Frittata

Foto Cathy Van de Moortele
Een vegetarische groententaart. Je hebt geen vlees nodig in dit gerecht: de eieren zijn een prima vervangproduct en zitten boordevol eiwitten, vitamientjes en mineralen.

Wat hebben we nodig:
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 1 rode ui
  • 3 Roma tomaten
  • verse thijm, fijngesneden
  • 2 teentjes look, gepeld en in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 6 eieren
  • 150 ml platte kaas
  • 75 gr grana padano, fijn geraspt
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en in fijne ringetjes gesneden
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verwijder kop en kontje van de courgette en halveer ze. Snij het kapje van de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in vier.
  • Gebruik de Nicer Dicer om een grove brunoise te snijden van de courgette, paprika en ui. Neem het messenrooster om kwartjes te snijden van de tomaten.
  • Leg de groentjes op een bakblik en strooi er de thijm en look over.
  • Besprenkel de groentjes met de olie en laat ze 20 min roosteren in de hete oven.
  • Klop de eieren los met de platte kaas.
  • Voeg de grana padano en pijpajuintjes toe en kruid af met peper en zout.
  • Verdeel de groentjes in een grote, silicone quichevorm. Giet de eieren over de groentjes.
  • Bak de frittata 20 min in de hete oven.
TIP:

Heb je geen Nicer Dicer, dan kan je de groenten uiteraard ook gewoon met de hand snijden.
Strooi ook eens wat zwarte olijven (gehalveerd) toe aan deze frittata, voor een nog Zuiderser effect.
Een frittata heeft geen bodem, zoals een quiche die wel heeft.
Een frittata kan zowel warm als koud gegeten worden. Het is koolhydraatarm. Eet er een stukje knapperige ciabatta bij als je toch behoefte hebt aan brood.
Grana padano is het goedkopere broertje van de Parmigiano Reggiano. In bereidingen gebruik ik dan liever de grana padano.
Heb je geen silicone vorm, dan moet je wel je vorm invetten of bakpapier gebruiken om de frittata er deftig uit te krijgen.

Reacties