Ajuintjessaus

Foto Cathy Van de Moortele
Lekker bij spercieboontjes en bij vlees. Deze ajuintjessaus noemen wij "klytesaus". Geen idee waar het woord vandaan komt of wat het betekent, maar dat de saus superlekker is, daar twijfelt niemand aan. Ik herinner me levendig de tijd van een boterham soppen in een restje (of heel wat meer) "klytesaus"...

Wat hebben we nodig:
  • 20 gr vetstof
  • 1 grote ui, gepeld en fijn gesnipperd
  • 1 - 2 eetlepels bloem
  • scheut azijn
  • 500 ml hete bouillon
  • peper en zout
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels room (facultatief)
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de uien mooi karamelliseren in de hete vetstof. 
  • Strooi de bloem erover en roer tot het mengsel bindt.
  • Giet de azijn bij de saus.
  • Voeg de bouillon toe en laat de saus inkoken.
  • Kruid af met peper en zout en voeg het laurierblad toe.
  • Net voor het serveren voeg je de room toe.
TIP:

Als je jus hebt van vlees, voeg de jus dan ook toe aan de ajuintjessaus, voor extra smaak.
Is de saus niet dik genoeg, gebruik dan wat bruine maïzenakorrels.

Reacties