Zandkoekjes

foto Lana Joos
Je kent ze wel, de zandkoekjes met geconfijte kers die te koop liggen bij de betere bakker.

Tijdens mijn tienerjaren, kwam ik graag bij een bakker in Geluwe, die de beste zandkoekjes bakte. Nog nergens anders heb ik dezelfde koekjes geproefd. Maar dit recept komt toch dicht in de buurt.

Wat hebben we nodig:
  • 140 gr boter
  • merg van 1 vanillestokje
  • 25 gr eiwit
  • 60 gr bloemsuiker
  • 170 gr patisseriebloem, gezeefd
  • snuifje zout
  • geconfijte kersen, in stukjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Roer de boter mals met het vanillemerg.
  • Voeg de bloemsuiker toe en roer tot een gladde massa. 
  • Doe het eiwit er bij en roer om.
  • Spatel de bloem en het zout door het beslag en meng kort maar krachtig.
  • Vul een spuitzak met een getand spuitmondje en het beslag.
  • Spuit rozetjes op een met bakpapier beklede bakplaat. 
  • Duw in elk koekje een stukje geconfijt fruit.
  • Bak de koekjes 8 min in de hete oven.
TIP:

Maak ook enkele koekjes zonder de kers en doop die voor de helft in gesmolten chocolade.
Kneed het deeg alleszins niet te lang, anders krijg je taaie koekjes ipv koekjes die smelten in de mond.

Reacties