Madeirasaus

Foto Cathy Van de Moortele
Deze saus is de ideale combo met vogelnestjes, gehaktballetjes, varkens- of rundertong,.. Je hebt er Madeira wijn voor nodig. In huis halen dus!

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 2 sjalotjes, gepeld en fijn gesnipperd
  • 2 wortelen, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 40 gr bloem
  • 500 ml bouillon
  • 70 gr tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje verse thijm
  • 250 gr champignons, in schijfjes gesneden
  • peper en zout
  • 100 ml Madeira wijn
  • klontje boter
Hoe gaan we te werk:
  • Smelt de vetstof in een steelpan en fruit de sjalotjes glazig, samen met de worteltjes.
  • Bestrooi de groentjes met de bloem. Laat de bloem even mee bakken om de bloemsmaak weg te krijgen.
  • Voeg de bouillon straalsgewijs toe en blijf goed kloppen tot je een gladde saus bekomt.
  • Klop de tomatenpuree onder de saus. 
  • Voeg laurier en thijm toe en laat de saus nu zachtjes sudderen.
  • Zeef de tomatensaus en gooi de groenten en kruiden weg.
  • Bak de champignons in een pannetje bruin en voeg ze toe aan de saus. Laat de saus nog even doorsudderen zodat alle smaken kunnen vermengen.
  • Kruid de saus met peper en zout en voeg de madeira toe, samen met een klontje boter.

Reacties