Chocolade moelleux

Foto Cathy Van de Moortele
Dit dessertje mag gewoon niet ontbreken op deze kookblog. Voor alle chocoladeliefhebbers out there: go for it! En voel je vooral niet schuldig.. De boog kan niet altijd gespannen staan.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr fondant chocolade (BLOC), in stukjes gebroken
  • 110 gr planta
  • 2 eieren + 2 dooiers
  • 100 gr kristalsuiker
  • 50 gr patisseriebloem, gezeefd
  • extra vetstof om de potjes in te vetten
  • beetje pure cacao
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de chocolade samen met de boter in een microgolfbestendig kommetje. Laat de chocolade smelten op lage kracht. Roer goed door tot je een glanzende chocoladesaus krijgt.
  • Klop de eieren met de dooiers en de suiker tot de suiker opgelost is.
  • Roer de bloem onder de eieren en klop nog eens goed door.
  • Laat de chocoladesaus een beetje afkoelen en klop ze dan door het beslag.
  • Breng het beslag over in een spuitzak (knip het uiteinde van de spuitzak nog niet af) en laat het geheel even opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Vet 4 potjes in met boter (vergeet de randjes niet) en bestuif ze met cacaopoeder. Klop het overtollig poeder goed uit de potjes.
  • Vul de potjes voor 2/3 met het beslag. Zet ze op een bakblik.
  • Bak de moelleux 10 min in de hete oven. Ze moeten van boven stevig aanvoelen en van binnen moeten ze uiteraard lopend zijn. 
  • Maak de moelleux los met een mes en keer ze voorzichtig om op een bord. 
  • Bestuif met bloemsuiker en dien meteen op.
TIP:

Gebruik serveerringen ipv potjes als je die hebt. Dan moet je de moelleux niet omdraaien op een bord, maar kan je gewoon de ring weghalen en met een spateltje de moelleux voorzichtig overbrengen op een bord.
Iedere oven is anders. De baktijd kan een beetje variƫren. Kwestie van oefenen!
Moelleux kan je niet op voorhand klaarmaken. Je kan wel het beslag in de koelkast bewaren en dan afbakken op moment zelf.

Reacties