Madeleintjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 4 eieren
- 150 gr kristalsuiker
- 20 gr donkerbruine suiker
- het merg van 1 vanillestokje
- snuifje zout
- 180 gr bloem, gezeefd
- 5 gr bakpoeder, gezeefd
- 200 gr gesmolten boerenboter, warm
- 20 gr vloeibare honing
- zeste van citroen of sinaas, heel fijn geraspt
- Vet de vormpjes in en bestuif ze met bloem. Klop overtollige bloem uit de vormen.
- Meng de eieren met de suiker, het vanillemerg en het zout. Klop de ingrediƫnten los.
- Spatel de bloem en het bakpoeder onder het beslag.
- Voeg de boter en de honing toe en klop het beslag nogmaals goed door.
- Voeg ook de zeste toe.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Laat het beslag minstens 30 min (tot 2u) rusten in de koelkast.
- Gebruik een koekjesschep of ijsschep om het beslag in de vormpjes te scheppen. Je kan het beslag ook in een spuitzak overbrengen en zo de vormpjes vullen. Vul de holtes tot de helft.
- Laat de madeleintjes goudbruin bakken. Reken 7 min voor grote madeleintjes, 5 min voor kleintjes.
Je kan ook wat rozijntjes, veenbesjes of sukade (geconfijt fruit) toevoegen aan het beslag.
Dit recept is goed voor 48 madeleintjes.
Madeleintjes eet je best dezelfde dag op.
Als je de boter hazelnootbruin laat worden in een steelpannetje, voegt dat extra smaak toe aan de madeleintjes.
Laat wat chocolade smelten. Bestrijk de holtes van de madeleinevorm na het bakken met chocolade. Leg de gebakken madeleintjes terug in de chocolade en duw voorzichtjes aan. Laat opstijven in de koelkast.
Reacties