Volkoren brood

Volkoren zit boordevol granen, vezels, mineralen. Een ideale manier om je honger te stillen en je suikerspiegel niet te veel te laten pieken. Als je dan ook nog zelf de handen uit de mouwen gestoken hebt om je broodje te bakken? Top!

Wat hebben we nodig:
  • 320 ml water, lauwwarm
  • 30 gr verse gist
  • 100 gr tarwebloem
  • 400 gr volkoren bloem
  • 1 koffielepel zout
  • 50 gr zachte boter, in vlokjes
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in het water en laat het papje even staan. 
  • Doe de 2 soorten bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje en meng alles met een houten lepel.
  • Meng 1 min met de kneedhaak.
  • Voeg het zout toe en meng nogmaals 1 min met de kneedhaak.
  • Verdeel de vlokjes boter over het deeg en meng nogmaals 1 min met de kneedhaak.
  • Kneed het deeg nu 6 - 9 min of tot het deeg loslaat van de kom.
  • Bol het deeg op.
  • Leg het deeg in een ingevette kom en laat het afgedekt 1u rijzen.
  • Kneed het brood nog eens door en maak er dan een langwerpig brood van. Leg het brood op een bakblik en laat het afgedekt (met een vochtige keukenhanddoek) nog 1u rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Bestuif de bovenkant van het brood met bloem en maak er met een scherp mesje (lame) enkele sneetjes in.
  • Bak het brood in 30 - 35 min gaar. Laat het brood volledig afkoelen voor je het aansnijdt.
TIP:

Wissel het volkoren meel af met zonnebloempitmeel, waldkornbloem, lijnzaadmengeling,..

Reacties