Filet pur met peperroomsaus

Je hebt vast wel al gemerkt dat er op mijn blog niet te veel recepten met vlees te vinden zijn. Ik ben dan ook niet zo'n liefhebber van vlees. Voor een kwaliteitsvolle filet pur - saignant gebakken uiteraard - ben ik dan wel weer te vinden en ook de kinderen kunnen zo'n stukje vlees wel waarderen. Er hoort ook gewoon peperroomsaus bij en natuurlijk handgesneden frietjes..

Wat hebben we nodig:
  • boerenboter
  • 4 filets pur, dik gesneden (minimum 1 cm)
  • peper en zout
  • 1 scheut whisky of cognac, wat je zelf het lekkerste vindt
  • 50 ml fond
  • 200 ml room
  • 1 eetlepel groene peperbolletjes
Hoe gaan we te werk:
  • Dep het vlees goed droog met keukenrol (dat is de beste manier om een steak echt bruin te kunnen bakken).
  • Kruid 1 zijde van het vlees met peper.
  • Verhit een pan die net groot genoeg is voor al het vlees. 
  • Laat de boter smelten in de pan en van zodra die bruin wordt en het schuim trekt weg, dan kan je het vlees in de pan leggen.
  • Leg de steaks met de gepeperde kant in de boter.
  • Laat het vlees mooi bruin bakken alvorens je het omdraait.
  • Kruid nu pas met zout.
  • Bak ook de tweede kant mooi bruin. 
  • Haal het vlees uit de pan en hou het warm onder aluminiumfolie.
  • Giet de alcohol in de pan en flambeer, weg van de afzuigkap. Laat de alcohol volledig verdampen.
  • Schraap alle aanbaksels los en giet de fond in de pan. 
  • Laat dit geheel inkoken.
  • Voeg de room en de peperbolletjes toe, roer nog even door en: AAN TAFEL!
TIP:

Snij je frietjes zo gelijkmatig mogelijk. Laat ze in koud water liggen tot je klaar bent om de frietjes voor te bakken. Giet het water weg en droog de frietjes goed af met een propere keukenhanddoek. Bak ze 6 min voor op 170°C. Laat de frietjes afkoelen op keukenrol. Bak de frietjes af op 190°C tot ze knapperig en goudgeel zijn.


Reacties