West-Vlaamse stovers

Foto Cathy Van de Moortele

In Oost-Vlaanderen spreekt men van "toatjespap" of "tatjespap", in West-Vlaanderen zijn het "stovers" of "stampers". Hoe je ze ook noemt: het is karnemelkpuree met beurre noisette. Calorierijk maar o zo lekker met een gepocheerd eitje en grijze garnalen. Geef er ook veldsla met lookvinaigrette bij. Ik krijg er al honger van.. Dit recept is niet met exacte maten en gewichten. Het is een recept op het gevoel, maar de stovers moeten slapper zijn dan gewone aardappelpuree.

Wat hebben we nodig:
  • frietaardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • echte, ongezouten boter, ruim gerekend
  • karnemelk
  • nootmuskaat, vers gemalen
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de aardappelen goed gaar en laat ze uitdampen in een vergiet. Nijp de aardappelen door een pureeknijper in een kom.
  • Smelt de boter in de kookpot van aardappelen en laat ze zachtjes hazelnootbruin worden. Pas op dat de boter niet aanbrandt.
  • Giet de beurre noisette bij de aardappelen en meng de boter onder de aardappelen. 
  • Kook de karnemelk in dezelfde kookpot en giet ze in straaltjes bij de aardappelpuree. Doseer tot de gewenste consistentie bereid is.
  • Kruid af met veel nootmuskaat, peper en zout.
TIP:

Heb je geen karnemelk in huis, dan kan je nep-karnemelk maken, door citroensap toe te voegen aan gewone melk. Laat dit mengsel een 10-tal minuten staan en je hebt karnemelk.
In plaats van een pureestamper, gebruik ik graag een pureeknijper. Net een grote lookpers, die je aardappelen heel fijn perst.
Let er op, dat de karnemelk niet gesuikerd is.
Stovers zijn niet zo dik als gewone aardappelpuree. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om stovers heel slap te maken, zodat ze die met een lepel kunnen eten.
Gebruik geen vastkokende aardappelen voor puree of stovers, maar kruimige aardappelen of frietaardappelen. Je wilt de puree namelijk heel smeuïg. Vastkokende aardappelen maken de puree een beetje slijmerig.

Reacties