Spaghetti bolognaise

Foto Cathy Van de Moortele
Wie houdt er nu niet van een lekkere, eenvoudige spaghetti bolognaise? De studentenkost bij voorkeur, maar vaak ook een wekelijks terugkerend recept in vele huishoudens. Dit is mijn recept, wat ik al jaren klaar maak en invries in grote hoeveelheden. Serveer over verse spaghetti met een blok Parmezaanse kaas on the side.

Wat hebben we nodig:
  • 1 eetlepel olie
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd 
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 750 gr gemengd gehakt of rundergehakt
  • enkele gedroogde chilivlokken 
  • 1 grote wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden 
  • 1 steel selder, in fijne brunoise gesneden 
  • 1/2 gele paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 1/2 groene paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 1/2 rode paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes 
  • 1 blik tomatenblokjes met basilicum 
  • 3 laurierblaadjes 
  • 1 klein blikje tomatenpuree 
  • gedroogde basilicum en oregano
  • een scheutje Worcestershiresaus 
  • enkele druppels tabasco
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de olie in een grote pan. Fruit de uien en look aan en laat ze lichtjes kleuren.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul. Gebruik een pureestamper om het gehakt te "breken", eens het gekleurd is aan de onderkant. Kruid met chilivlokken.
  • Breng water aan de kook. Voeg de wortel, selder en paprikablokjes en laat ze garen in het het water. Giet af.
  • Mix de twee soorten tomatenblokjes glad met de staafmixer. Voeg toe aan het vlees, samen met de laurier, tomatenpuree en de gare groentjes. 
  • Kruid af met basilicum, oregano, peper en zout. 
  • Laat de saus verder garen op een heel laag vuurtje. 
  • Kruid af met Worcestershiresaus en tabasco. 
  • Voeg de peterselie toe.
  • Laat de saus volledig afkoelen en serveer ze pas de volgende dag, als alle smaken goed ingetrokken zijn. 
TIP: 

Vervang de gedroogde kruiden door verse kruiden.
Vries de saus in grote Ziploc-zakken in. Sluit ze goed af en leg ze plat in de diepvries. Snel ontdooid nadien! Breek af wat je nodig hebt en sluit het zakje weer goed af.
Voeg ook een fijne brunoise van courgette toe.
Tip voor het serveren: schep een grote pollepel saus in een warme kom. Giet de pasta af en meng die meteen met een beetje kookvocht door de saus. Giet meer saus over de spaghetti en schep goed door. Zo is de spaghetti goed gemengd.

Reacties