Pompoenravioli

Foto Cathy Van de Moortele
Er zijn oneindig veel mogelijkheden om vullingen te bedenken voor ravioli. Deze pompoenvulling is ondertussen ook een favorietje. Heel smaakvol, romig en apart. Gebruik een half recept pastadeeg en bereid je voor op een bommetje vol zachtheid.

Wat hebben we nodig:
  • 1 recept verse pasta
  • 1 mini pompoen, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 1 bouillonblokje
  • 2 eetlepels mascarpone of zachte geitenkaas
  • peper en zout
  • verse nootmuskaat
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 eetlepels panko of ander paneermeel
  • geklaarde boter
  • verse salieblaadjes
  • 2 plakken ham, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Maak de pasta klaar, dek hem goed af met folie en laat de pasta een half uurtje rusten.
  • Kook de pompoen in een weinig water met het bouillonblokje. Giet af en laat de pompoen goed uitdampen. (je kan de pompoen ook stomen)
  • Mix de pompoen met de mascarpone. Kruid met peper en zout en verse nootmuskaat. De vulling mag goed doorsmaken.
  • Voeg de kaas en de panko toe en mix een laatste maal. Laat de vulling helemaal afkoelen en doe ze over in een spuitzak. Je kan de vulling gerust daags voordien al maken.
  • Rol je pastadeeg uit op een bebloemd werkblad. 
  • Laat de vellen even drogen op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Spuit kleine hoopjes vulling op ruime afstand van elkaar. Dek af met een tweede vel pasta en met je hand duw je de pasta rond de vulling goed vast, zodat je ravioli's niet opengaan tijdens het koken.
  • Leg de afgewerkte ravioli's op een bebloemde plaat en vries ze in of gebruik ze meteen.
  • Kook de ravioli's in bouillon en laat ze uitlekken.
  • Fruit de salieblaadjes in geklaarde boter. Bak de ravioli's even mee. Strooi de hamsnippers bij de ravioli en bak ze even mee.
  • Dien op met vers geraspte Parmezaanse kaas.
TIP:

Wil je je ravioli gezonder houden? Serveer ze dan gewoon in een groentenbouillon.
Vervang de mascarpone door philadelphia light voor een lichtere versie.
Panko is Japans paneermeel. Je kan ook gewoon paneermeel gebruiken.
Meng eens wat kurkuma of geelwortelpoeder door je pastadeeg. Extra smaak en mooie kleuren gegarandeerd.
Je kan ook een eierdooier toevoegen aan de vulling om die nog te verrijken van smaak.
Rooster het stuk pompoen (pitten en draden verwijderd) 45 min op 200°C. Verwijder de schil en pureer het vruchtvlees.
Heb je vulling over? Serveer het als bijgerecht bij een volgende maaltijd.

Reacties