Marokkaanse medfouna

Dit Marokkaanse plat brood wordt traditioneel gevuld met lams- of rundsvlees. Daar ik zelf geen fan ben van lamsvlees, gaan we voor het rundergehakt. Laat je niet afschrikken door de lange lijst van ingrediënten. Het is de inspanning zeker waard!

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr volkoren bloem
  • 250 gr patisseriebloem
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • snuif zout
  • 2 eetlepels olie
  • 2 koffielepels korrelgist of 15 gr verse gist
  • 360 ml warm water (ongeveer)
  • 700 gr rundergehakt
  • 50 gr spekblokjes
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • snuif zout
  • 2 koffielepels komijn
  • snuif peper
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2 koffielepel gember
  • 1/2 koffielepel kaneel
  • snuifje cayenne
  • 2 hardgekookte eieren, gepeld en in schijfjes gesneden
  • een handvol witte amandelen, getoast en grof gehakt
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het deeg. 
  • Meng de twee soorten bloem met de suiker en het zout.
  • Laat de gist oplossen in het warme water. Het gistpapje mag even blijven staan tot het schuimig is.
  • Giet het gistpapje op de bloem en doe de olie er aan de zijkant bij.
  • Kneed het deeg soepel en glad.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en leg ze op een ingevet bakblik.
  • Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het een uurtje rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Voor de vulling, meng je gewoon alle ingrediënten in een grote kom: vlees, ui en de kruiden.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Vet een bakblik in met olie.
  • Op een licht bebloemd werkvlak, rol je 1 portie deeg uit tot een grote cirkel. 
  • Leg de deegcirkel op het bakblik. Schep alle vulling op het deeg en verdeel het mooi. 
  • Beleg het vlees met de plakjes ei en bestrooi alles met de gehakte amandelen.
  • Rol de tweede bal deeg uit en zorg dat de cirkel een klein beetje groter is. 
  • Leg de deegcirkel over de vulling en zorg dat de randjes goed dicht zijn. Vouw de randjes onder de medfouna.
  • Bestrijk de medfouna met losgeklopt ei.
  • Snij met een scherp mesje een kruis in het midden, zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Bak de medfouna gaar in 30 min. De taart moet mooi gebakken zijn en een mooie kleur hebben.
  • Laat de taart wat afkoelen en snij ze dan in punten.
TIP:

Bestrooi de medfouna net voor het bakken met sesam-, anijs- of komijnzaadjes.
Serveer de medfouna op een groot Marokkaans bord.
De hardgekookte eieren en amandels zijn optioneel, maar bieden wel een meerwaarde en maken het geheel nog voedzamer.

Reacties