Vogelnestjes

Foto Cathy Van de Moortele
Schotse eieren, vogelnestjes, .. er zijn verschillende benamingen voor dit eenvoudige, maar lekkere gerecht. Een favoriet van ons Eva en iets wat toch graag klaargemaakt wordt bij ons. Serveer de vogelnestjes met een zelfgemaakte madeirasaus en verse aardappelpuree.

Wat hebben we nodig:
  • 4 eieren, hardgekookt en gepeld
  • 900 gr gehakt, gemengd
  • bloem, gekruid met peper en zout
  • losgeklopt ei
  • paneermeel
Hoe gaan we te werk:
  • Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Plat het gehakt af en "boetseer" het rond de gekookte eieren. Zorg dat het ei helemaal bedekt is en er geen scheurtjes zijn in het gehakt.
  • Bestuif de vogelnestjes met bloem, rol ze door losgeklopt ei en daarna door paneermeel.
  • Frituur de vogelnestjes tot ze goudbruin zijn en laat ze daarna nog 10 min bakken in de oven.
  • Snij ze door en serveer ze met de saus.
TIP:

Je kan de vogelnestjes ook in de pan bakken of in de oven. Maar deze wijze vinden wij nog altijd het lekkerst.
Gebruik eens panko (Japans paneermeel) om het gehakt te paneren. Bijzonder!
Wil je graag een zachtgekookt eitje? Leg de rauwe eieren met pel enkele uren in de diepvries, tot ze helemaal bevroren zijn. Pel de eieren en verstop de bevroren eieren in het gehakt. Bak de vogelnestjes gaar.

Maak eens mini-vogelnestjes in deeg. Bekleed hiervoor muffinvormen met korstdeeg. Gebruik dezelfde gehaktmengeling, maar vervang de eieren door gekookte kwarteleitjes. Leg wat van het gehaktmengsel op het deeg, doe er een eitje op en vul aan met meer gehakt. Dek af met een dekseltje van deeg en zorg dat je de randjes goed dichtkleeft. Snij een sleufje in elk deksel en bak de vogelnestjes 30 min op 200°C.

Reacties