Ovenschotel

Een klassieker in ons huishouden en altijd op het lijstje als ik aan de kinderen vraag: wat willen jullie deze week eens eten? Ovenschotel is makkelijk om te maken en je hebt niet veel ingrediënten nodig. Je kan de schotel op voorhand maken en in de oven schuiven wanneer je hem wilt eten. Vergeet niet om een verse bokaal pickles op tafel te zetten - het hoort er echt bij. Als ons petekind Nathaniël komt logeren, komt dit gerecht steevast op tafel. En ik kan hem geen ongelijk geven...

Wat hebben we nodig:
  • 750 gr aardappelen, geschild, gewassen en in gelijke stukken gesneden
  • 30 gr boter
  • 100 ml warme melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 500 gr varkensgehakt
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • een groot blik worteltjes en erwtjes, gespoeld en uitgelekt
  • paneermeel
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de aardappelen goed gaar. Laat ze even uitdampen en stamp ze dan tot puree.
  • Voeg boter en melk toe tot je een smeuïge puree hebt. Kruid af met peper en zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Bak het gehakt rul met de fijngesnipperde ui. Gebruik een houten lepel om het vlees in kleine stukjes te verdelen. Kruid goed af met peper en zout.
  • Doe het vlees in een grote ovenschotel. Bedek met de erwtjes/worteltjes en smeer de puree er bovenop. Strooi ruim paneermeel op de aardappelpuree en leg enkele klontjes boter op het gerecht.
  • Bak de ovenschotel op 180°C tot hij warm is en zet hem dan nog even onder de grill zodat je een mooi korstje krijgt.
TIP:

Vervang de erwtjes/worteltjes door appelmoes, om er "Hete Bliksem" van te maken.

Reacties