Nieuwjaarswafeltjes van mammie


Foto Cathy Van de Moortele

Eén keer per jaar worden deze nieuwjaarswafeltjes gebakken. Nog maar eens een recept van de Westvlaamse tante. Het is altijd iets om naar uit te kijken, als het koude weer zich aandient. Latte Macchiato, een wafeltje erbij en een goed gesprek met een vriendin. Het leven kan zo mooi zijn..

Wat hebben we nodig:
  • 375 gr kristalsuiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 375 gr boter, gesmolten
  • 500 gr patisseriebloem
  • 15 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 4 eierdooiers
  • 4 eiwitten, tot sneeuw geklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de twee soorten suiker in de mengkom van de Kenwood.
  • Voeg de boter toe en klop alles met de K-klopper op tot een homogeen mengsel.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout over het deeg en meng goed.
  • Klop de dooiers één voor één door het deeg.
  • Meng de eiwitten op de laagste snelheid door het deeg.
  • Laat het deeg een nachtje afgesloten rusten in de koelkast.
  • Maak balletjes van 20 gr en leg ze op een bord in de koelkast tot gebruik.
  • Bak de wafels in een ingevet wafelijzer, met de mal voor fijne wafeltjes, op stand 6.
  • Zorg dat het lichtje van de thermostaat uit is, voor je begint te bakken.
  • Leg 2 balletjes deeg in het wafelijzer, doe het dicht en draai het ijzer om.
  • Laat de wafeltjes 2 min bakken.
  • Haal de wafeltjes met een schep uit het ijzer.
  • Laat de wafeltjes afkoelen op een rooster.
TIP:

Bewaar de wafeltjes in een blikken doos of geef ze cadeau aan wie je lief vindt..
Ik gebruik hiervoor mijn Frifri wafelijzer, met de mal voor boterwafeltjes.
Deze wafeltjes zijn heel licht en knapperig, zonder hard te zijn. Ze zijn mooi bros.
Het kan zijn dat je de wafeltjes 3 min moet bakken als het deeg heel erg koud is.
Maak kleinere wafeltjes van 10 gr, dan kan je er 2 eten. 
Je kan de balletjes ook uitrollen tot worstjes om ovalen wafeltjes te maken. Ga voor 10 gr als je dat doet.

Reacties