Ovenkoeken
foto Lana Joos |
Wat hebben we nodig:
- 500 gr broodbloem
- 1 ei
- 5 gr zout
- 75 gr planta
- 25 gr kristalsuiker
- 42 gr verse gist
- 250 ml lauw water
- Doe de bloem in de mengkom van de Kenwood. Breek het ei aan één kant, strooi het zout aan een andere kant en de vetstof verdeel je over de bloem.
- Verbrokkel de gist in het water met de suiker en gebruik een garde om alles mooi te mengen.
- Laat de gist 10 min zijn werk doen.
- Gebruik de kneedhaak om het deeg te mengen en voeg geleidelijk aan het gistpapje toe.
- Meng tot een homogeen deeg, dat niet meer aan de handen plakt. Plakt het deeg, voeg dan nog wat bloem toe.
- Laat het deeg in een ingevette kom rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Klop je vuist in het deeg en verdeel het in bolletjes van 60 gr (18 stuks).
- Plat ze af in bloem en leg ze op een bakplaat. Dek af met een keukenhanddoek. Laat de ovenkoeken nog 30 min rijzen.
- Verwarm de oven voor op 230°C hetelucht.
- Bak de ovenkoeken af gedurende 8 min. Ze horen niet bruin te worden. Hoe lichter gekleurd, hoe zachter je ovenkoeken zullen zijn.
Gebruik eens smout in plaats van planta. Heerlijk!
Reacties