Ovenkoeken

foto Lana Joos
Superlekker! Deze ovenkoeken doen me denken aan de Franse faluchen, die ik graag at in mijn tienerjaren. Heerlijk met echte boter en zelfgemaakte choco... Het recept heb ik gekregen van een jonge keukenfan. Bedankt!

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr broodbloem
  • 1 ei
  • 5 gr zout
  • 75 gr planta
  • 25 gr kristalsuiker 
  • 42 gr verse gist
  • 250 ml lauw water
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de mengkom van de Kenwood. Breek het ei aan één kant, strooi het zout aan een andere kant en de vetstof verdeel je over de bloem.
  • Verbrokkel de gist in het water met de suiker en gebruik een garde om alles mooi te mengen.
  • Laat de gist 10 min zijn werk doen.
  • Gebruik de kneedhaak om het deeg te mengen en voeg geleidelijk aan het gistpapje toe.
  • Meng tot een homogeen deeg, dat niet meer aan de handen plakt. Plakt het deeg, voeg dan nog wat bloem toe.
  • Laat het deeg in een ingevette kom rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Klop je vuist in het deeg en verdeel het in bolletjes van 60 gr (18 stuks).
  • Plat ze af in bloem en leg ze op een bakplaat. Dek af met een keukenhanddoek. Laat de ovenkoeken nog 30 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 230°C hetelucht.
  • Bak de ovenkoeken af gedurende 8 min. Ze horen niet bruin te worden. Hoe lichter gekleurd, hoe zachter je ovenkoeken zullen zijn.
TIP:

Gebruik eens smout in plaats van planta. Heerlijk!

Reacties