Mexicaanse tortilla pannenkoek

Foto Cathy Van de Moortele
Te koop in de grote supermarkten, maar net zo makkelijk zelf te maken. Eenvoudiger kan het niet.

Wat hebben we nodig:
  • 485 gr tarwebloem
  • 1 koffielepel zout
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 100 gr smout of koude boter
  • 225 ml water, heet
Hoe gaan we te werk:
  • Meng alle ingrediënten door elkaar.
  • Kneed het deeg 8 min met de kneedhaak van de Kenwood. Dek de kom af en laat het deeg 15 min rusten.
  • Verdeel het deeg in 9 gelijke stukken. Rol van elk stuk een balletje en leg de deegballetjes afgedekt in een kom.
  • Rol de deegballetjes één voor één uit tot een grote, dunne pannenkoek.
  • Verhit een antikleefpan (zet het vuur niet te hoog) of grill en bak de tortilla aan één zijde, tot je luchtbelletjes ziet verschijnen. 
  • Draai de pannenkoek meteen om en druk met een flexibele spatel de luchtbellen neer.
  • Draai de pannenkoek nog eenmaal om en druk de lucht eruit.
  • Hou de tortillas warm onder een handdoek.
TIP:

Smout is een dierlijk vet en niet zo vriendelijk voor onze aders. Je kan het smout dan ook vervangen door evenveel olie of Crisco shortening, een plantaardige soort "smout".
Als je de tortilla pannenkoeken op een later moment wenst te eten, warm ze dan even op in de microgolfoven (30 sec per pannenkoek), zodat ze weer zacht worden en je ze kan oprollen.
Gebruik deze tortilla's als wrap, om burrito's of enchilada's te maken of om bij chili con carne te geven.

Reacties