Gyoza!

Foto Cathy Van de Moortele
Gyoza, ook wel gekend als shumai, horen thuis in de Japanse keuken. Net als de Chinese dim sum, worden gyoza gemaakt van wonton velletjes en een vulling van vlees/vis/groentjes. Dim sum worden enkel gestoomd/gepocheerd, terwijl gyoza nadien ook nog aan één zijde gebakken worden. Anders van smaak: een lekkere variant!

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr witte kool, heel fijngesnipperd
  • 50 gr ui, gepeld en heel fijngesnipperd
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en heel fijngesnipperd
  • 1 klein teentje look, gepeld en geperst
  • 1 stukje gember, geraspt
  • 120 gr kalfsgehakt of kippengehakt
  • 1/2 eetlepel sojasaus
  • 1/2 koffielepel kristalsuiker
  • peper
  • 1 eetlepel rijstwijn
  • 1/2 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel maïzena (+ wat extra maïzena voor de bakplaat)
  • 1/2 eetlepel oestersaus
  • 25 gyozavelletjes
  • potje koud water
  • sesamolie
Hoe gaan we te werk:
  • Meng alle ingrediënten door elkaar. Dek de vulling af met plastic folie en laat ze een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Laat de gyoza velletjes ontdooien en dek ze af met een vochtige keukenhanddoek, zodat ze niet uitdrogen.
  • Bestrooi een bakplaat met wat maïzena (dit maakt de gyoza nadien krokanter en zorgt ervoor dat ze niet aan het bakblik blijven kleven).
  • Schep een lepeltje vulling op een gyoza velletje. Met je vinger breng je wat water aan op de randjes en dan vouw je ze dicht. Nijp de linkerkant dicht en vouw dan telkens kleine plooitjes tot de gyoza helemaal dichtgevouwen is als een waaiertje. 
  • Verhit een pannetje en doe er wat sesamolie in (niet teveel). Zet de gyoza naast elkaar recht in de pan in de vorm van een cirkel en bak ze aan één zijde goudbruin. 
  • Giet een bodempje kokend water in de pan. Zet een deksel op de pan en stoom de gyoza gaar in 2 min of tot het water bijna weg is. Verwijder het deksel en laat de rest van het water uitkoken.
  • Voeg nog wat sesamolie toe en geef de gyoza een knapperig, bruin korstje.
  • Leg een bord op de gyoza en draai de pan om, zodat de gebakken kant van de gyoza bovenaan ligt.
  • Serveer de gyoza met een dipsausje.
TIP:

Gember wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Gember is een knol met een heel specifieke smaak en een grillige vorm. Je houdt er van of je vindt het verschrikkelijk. Wees matig met gember, want het kan een gerecht al snel overheersen. Schil een stukje gember en rasp dat dan. 
Oestersaus is noodzakelijk in Aziatische recepten. Ook te koop bij de betere supermarkt of gewoon in de toko.
Gyoza velletjes vind je in de diepvriessectie van de Aziatische zaak. In tegenstelling tot de vierkante wonton velletjes, zijn gyoza velletjes rond.

Reacties