Ossobuco

Foto Cathy Van de Moortele


Ik ben niet echt een vleeseter, maar ossobuco is toch wel heel lekker. Sappig vlees, dat van 't been valt, in een heerlijke saus, boordevol Zuiderse groentjes. Je moet het gewoon geproefd hebben.

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg kalfsschenkels (je mag ook runderschenkel gebruiken)
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 55 gr vetstof
  • 2 teentjes look, gepeld en geplet
  • 1 grote ui, gepeld en grof gehakt
  • 3 grote wortels, geschraapt en in schijfjes gesneden
  • 2 stelen selder, in schijfjes gesneden
  • 1 steel prei, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • 160 ml witte (of rode) wijn
  • 160 ml bouillon
  • 1 blik gehakte tomaten
  • peper en zout
  • zeste van 1/2 citroen
  • verse peterselie, grof gehakt
Hoe gaan we te werk:
  • Bestuif het vlees met de bloem en klop overtollige bloem af. 
  • Smelt de vetstof in een grote pan. Bak het vlees bruin aan beide zijden en haal het vlees uit de pan.
  • Bak de uien aan met de look, tot de ui zacht geworden is. Voeg het vlees weer toe, samen met de worteltjes, selder, prei en de wijn. Laat alles samen 10 min sudderen.
  • Voeg de tomaten en de bouillon toe. Kruid af met peper en zout.
  • Dek de pan af en laat het vlees garen op een heel zacht vuurtje tot het vlees van het been valt. 
  • Voeg de citroenzeste toe en laat nog even meegaren.
  • Bestrooi het gerecht met peterselie.
TIP:

Dit gerecht kan je perfect klaarmaken in de slowcooker. Volg het recept tot na het sudderen met de groentjes. Breng dan alles over in de slowcooker en laat die het werk verder zetten.
Dien de schotel op met vers brood of laat aardappelen mee garen in het gerecht. Of serveer het op zijn Italiaans: met pappardelle.
Als je een slowcookingfunctie op je oven hebt: ga je gang! Ik zet de Creuset zo'n 5u op de slowcooking functie van mijn Stoves en dan valt het vlees mooi uit elkaar. 

Reacties