Klaaskoeken

Een typisch West-Vlaamse lekkernij. Hoewel ik zelf niet meer woonachtig ben in de streek, blijven deze klaaskoeken een topper. Lekker mals - of "nes" zoals wij West-Vlamingen dat zo mooi kunnen zeggen - en heerlijk met een kop verse chocolademelk. Er is wat werk aan, maar het resultaat is verbluffend.

Wat hebben we nodig:
  • 80 gr verse gist
  • 450 ml melk, lauwwarm
  • 1 kg tarwebloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • snuifje zout
  • 150 gr kristalsuiker 
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur, in vlokjes
  • 1 ei + een beetje melk
Hoe gaan we te werk:
  • Breek de gist in de melk en laat het papje even staan.
  • Doe de bloem in de Kenwood kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje en de eieren in het kuiltje en roer alles door elkaar met een houten lepel. Meng daarna 1 min op lage snelheid.
  • Strooi het zout en de suiker over het deeg en meng nogmaals 1 min op lage snelheid.
  • Voeg de boter in vlokjes toe en meng 1 - 3 min op lage snelheid.
  • Kneed het deeg 6 - 9 min op een iets hogere snelheid, tot het deeg niet meer kleeft en loslaat van de kom.
  • Strooi wat bloem op je werkblad en bol het deeg mooi op. Dek af met een vochtige keukenhanddoek. Laat het deeg 20 min rusten.
  • Rol het deeg uit tot een dikke lap. Steek met broodvormen de figuren uit en leg ze op een ingevette bakplaat. Laat ze 30 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Bestrijk de koeken met ei/melk.
  • Bak de koeken 20 min of tot ze goudbruin en gaar zijn.
TIP:

Voeg eens chocolate chips toe aan het deeg voor chocoladebroodjes.
Je hoeft niet te wachten tot 6 december om deze klaaskoeken te maken. Ze smaken het hele jaar door!
Mijn nonkel André heeft voor mij originele klaasvormen gemaakt, waar ik uiteraard heel erg blij mee ben.

Reacties