Klaaskoeken
- 80 gr verse gist
- 450 ml melk, lauwwarm
- 1 kg tarwebloem
- 2 eieren, losgeklopt
- snuifje zout
- 150 gr kristalsuiker
- 200 gr boter, op kamertemperatuur, in vlokjes
- 1 ei + een beetje melk
- Breek de gist in de melk en laat het papje even staan.
- Doe de bloem in de Kenwood kom en maak een kuiltje in het midden.
- Giet het gistpapje en de eieren in het kuiltje en roer alles door elkaar met een houten lepel. Meng daarna 1 min op lage snelheid.
- Strooi het zout en de suiker over het deeg en meng nogmaals 1 min op lage snelheid.
- Voeg de boter in vlokjes toe en meng 1 - 3 min op lage snelheid.
- Kneed het deeg 6 - 9 min op een iets hogere snelheid, tot het deeg niet meer kleeft en loslaat van de kom.
- Strooi wat bloem op je werkblad en bol het deeg mooi op. Dek af met een vochtige keukenhanddoek. Laat het deeg 20 min rusten.
- Rol het deeg uit tot een dikke lap. Steek met broodvormen de figuren uit en leg ze op een ingevette bakplaat. Laat ze 30 min rijzen.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Bestrijk de koeken met ei/melk.
- Bak de koeken 20 min of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Voeg eens chocolate chips toe aan het deeg voor chocoladebroodjes.
Je hoeft niet te wachten tot 6 december om deze klaaskoeken te maken. Ze smaken het hele jaar door!
Mijn nonkel André heeft voor mij originele klaasvormen gemaakt, waar ik uiteraard heel erg blij mee ben.
Reacties