Gele koshari
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Als je ooit naar Egypte geweest bent, heb je alvast het nationale koshari gerecht gegeten? Rijst met linzen, kikkerwten en elleboogjespasta, met tomatensaus en krokant gebakken uien? Precies, dat dus! Maar wist je dat er ook een ander gerecht bestaat in Egypte, onder dezelfde naam koshari? Deze "gele" koshari ofwel eskandarya koshari is rijst met koraallinzen (oranje linzen), die samen gegaard worden, verrijkt met bruingebakken uien. Gele koshari wordt voornamelijk gegeten in Alexandrië, aan de kust. Deze rijst wordt geserveerd met hardgekookte eieren, die je bakt in wat geklaarde boter. Geef er een salade van tomaat, komkommer en rode ui bij en je waant je in Egypte.
Wat hebben we nodig:
- zonnebloemolie
- 1 hele grote ui, gepeld, gehalveerd en in niet al te fijne ringen gesneden
- bloem
- 200 gr Egyptische rijst (of Mahmoud rijst), gewassen en uitgelekt
- 100 gr koraallinzen, gewassen en uitgelekt
- 1 eetlepel zout
- 1 laurierblad
- 1 koffielepel komijnpoeder
- 1 koffielepel kurkuma
- ghee (geklaarde boter)
- 4 eieren, hardgekookt en gepeld
Hoe gaan we te werk:
- Laat een flinke bodem olie opwarmen in een kookpot en fruit hier de uien bruin in. Neem hiervoor je tijd en zorg voor een medium tot medium laag vuur.
- Schep de krokante, bruine uien uit de olie en hou ze apart.
- Bewaar de olie.
- Doe een eetlepel van de olie terug in de pot.
- Voeg de gewassen rijst en roer goed om met een houten lepel.
- Laat de rijst zo'n 5 min roosteren in de pan.
- Voeg de linzen toe en roer om.
- Giet water op de rijst terwijl je je wijsvinger op de rijst zet. Giet het water tot aan je eerste vingerkootje.
- Kruid met zout, laurier, komijn en kurkuma.
- Voeg de helft van de uien toe en schep om.
- Zet een deksel op de pot en breng de rijst aan de kook.
- Eenmaal het water kookt, zet je het vuur op medium-laag en laat je de rijst en linzen 10 min garen.
- Zet de pot van het vuur maar open hem nog niet!! Laat de pot nog 10 min dicht.
- Ondertussen laat je wat ghee warm worden in een klein pannetje.
- Bak de hardgekookte eieren rondom rond bruin en krokant. Zet het vuur niet te hoog, zodat de eieren niet verbranden. Draai regelmatig de eieren om, zodat alle kanten een korst krijgen.
- Verwijder het deksel van de pot en fluf de rijst met een vork.
- Serveer de gele koshari met de eieren, de rest van de gebakken uien en een salade van tomaat, komkommer, fijngesnipperde peterselie en vers citroensap.
TIP:
Het is belangrijk om de rijst en de linzen te wassen voor je ze gaat koken. Je spoelt het zetmeel (en eventueel zand) weg, waardoor de rijst niet aan elkaar kleeft, maar alle korrels mooi los zijn na het koken. Doe de rijst (of de linzen) in een kom met koud water en ga er met je handen meermaals door. Giet het troebele, melkachtige water weg en herhaal dit tot het water helder is. Spoelen in een zeef is niet hetzelfde, je moet echt spoelen in een kom met water.
Wist je dat je perfect uien bruin kan bakken in de airfryer? Pel en halveer de uien en snij ze in niet te dunne halve ringen. Besprenkel met olie. Bak ze goudbruin en krokant op 180°C. Schud af en toe met het mandje.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties