Palestijnse burrito's met kip en uien

Foto Cathy Van de Moortele

Ze zullen het niet graag horen, onze Palestijnse vrienden, dat ik burrito zeg tegen hun musakhan kiprolletjes. Maar ik kan het niet laten, omdat het mooie herinneringen met zich mee brengt.
We hebben wraps nodig voor dit gerecht en ik heb uiteraard gekozen voor Libanees platbrood, maar als je dat niet hebt, neem dan gerust tortilla wraps.
De kip garen we in bouillon tot ze mooi in draadjes uiteen valt. Zorg voor veel gecaramelliseerde uien, dat maakt het nog eens zo lekker. En onmisbaar: sumac, heel veel sumac. Dit gedroogde rode besje heeft een zurige citrussmaak en maakt alles gewoon veel lekkerder. Laat je helemaal gaan dus.
Eens de rolletjes gevuld zijn, mogen ze in een ovenschaal op 190°C bakken tot het brood mooi krokant is. Dig in!

Wat hebben we nodig:

  • 2 kipfilets, gewassen en van onzuiverheden ontdaan (300 gr gekookte kip)
  • 1 ui, gepeld en gehalveerd
  • 1 wortel, geschraapt en in 3 gesneden
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in 3 gesneden
  • 1 kaneelstok
  • enkele peperbollen
  • enkele laurierblaadjes
  • enkele kardamompeulen
  • enkele kruidnagels
  • olijfolie
  • 600 gr uien, gepeld en halve in ringen gesneden (niet te dun)
  • zout
  • witte peper
  • 30 gr sumac
  • 1 zak Libanees brood

Hoe gaan we te werk:

  • Leg de kip in een kookpot en voeg de aromaten toe.
  • Overgiet met koud water.
  • Breng de kip aan de kook en laat ze dan op medium vuur garen tot ze mooi zacht is. 
  • Schuim onzuiverheden weg.
  • Giet de bouillon door een fijne zeef en gebruik ze als basis voor soep of andere doeleinden.
  • Trek de afgekoelde kip in draadjes.
  • In een diepe hapjespan laat je een flinke bodem olijfolie opwarmen.
  • Voeg de uien toe en kruid met zout.
  • Laat de uien op laag vuur caramelliseren. Zet het vuur niet hoger, zodat ze de rustig de tijd krijgen om te garen en kleur te krijgen. Ik stelde mijn inductieplaat in op stand 5 (van 9) en gaarde de uien 45 min.
  • Meng de gebakken uien met de kip en kruid met zout, witte peper en flink wat sumac. Proef en pas aan.
  • Leg op elk brood een reep vulling en rol op zoals je dat met een burrito zou doen.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vet een ovenschaal lichtjes in met olijfolie.
  • Leg de gevulde rolletjes in de schaal, met de naad naar beneden.
  • Bestrijk de bovenkant van de rolletjes met extra olijfolie.
  • Bak de rolletjes krokant in 15 min.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Leg een Libanees brood voor je en doe de vulling op de onderste helft van het brood. Vouw de onderkant over de vulling, vouw de zijkanten erover en rol verder op. 
Wil je bevroren rollen bakken? Verleng de baktijd dan met 10 min.
Ook prima in de airfryer.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties