Witbrood met semola
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Semola gebruik ik hier in de meeste gevallen voor het maken van vers pastadeeg. Maar heel af en toe wil ik het ook wel eens toevoegen aan brooddeeg. Dit witbrood heb ik gemaakt met een deeltje semola, wat resulteert in een lekker kruim en een krokante korst. Precies wat ik wou!
Mijn broden worden bijna altijd gebakken in een product van Emile Henry en dan voornamelijk de ronde broodbakbol. Hij staat ook altijd op mijn rek en heeft al heel wat broden op zijn palmares.
Koop verse gist als je zelf brood wil bakken, het maakt alles net weer iets smakelijker.
Wat hebben we nodig:
- 280 ml water
- 12 gr verse gist
- 150 gr semola de Cecco
- 350 gr witte broodbloem (ik gebruik Mistral)
- 7 gr zout
- 15 gr boerenboter
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Los de gist op.
- Voeg de semola en de bloem toe en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op stand 2.
- Voeg ondertussen het zout toe en eens dat is opgenomen door het deeg, voeg je ook de boter toe.
- Bol het deeg losjes op en laat het 20 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Ontgas het deeg en bol het nu strakker op.
- Laat het deeg opnieuw 20 min rusten in de lichtjes ingevette kom met deksel.
- Ontgas het deeg opnieuw en bol het strak op.
- Leg het deeg omgekeerd in een rijsmandje. Dat mandje bestuif je eerst met wat witte bloem.
- Dek af met een handdoek en laat het deeg brood nu 45 min rijzen.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 230°C.
- Zet de broodbakbol klaar. Bestuif de schaal met een beetje bloem.
- Keer het rijsmandje om op de schaal, zodat het brood er op komt te liggen. Neem het rijsmandje weg.
- Snij het brood in met een lame (scherp mesje), zodat het gecontroleerd opengaat tijdens het bakken.
- Zet de koepel op de schaal en schuif de broodbakbol de oven in voor 20 min.
- Verwijder de koepel en verminder de temperatuur naar 210°C.
- Bak het brood nog 20 min.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
- Snij het brood pas aan nadat het helemaal is afgekoeld.
TIP:
Je kan ook smout gebruiken ipv boerenboter.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties