Gemarineerde kippenbillen in de oven

Foto Cathy Van de Moortele

Laat de kippenbillen een nachtje afgedekt marineren in de koelkast, dat komt de smaak alleen maar ten goede. Ik koop graag kip bij de halal slager Ya Salam in Brugge. In het asielcentrum waar ik werk, heb ik geleerd om kip altijd te wassen in koud water. Probeer het maar eens, je zal verbaasd zijn over de troebelheid van het water. Je was er alle onreinheden mee weg en je kip zal nog eens zo lekker smaken.

Wat hebben we nodig:

  • 4 kippenbillen, gewassen en drooggedept
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 koffielepel harissa (als je van een beetje kick houdt)
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • snuifje kaneelpoeder
  • snuifje kurkuma
  • peper van de molen
  • zout
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 ui, gepeld, gehalveerd en in repen gesneden
  • jonge thijm, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de kippenbillen in een grote diepvrieszak.
  • Meng de olie met dekno flook, tomatenpuree, harissa en alle kruiden in een kom. Verfris met citroensap.
  • Giet deze marinade bij de kip in de zak.
  • Sluit de zak en masseer de marinade in de kip.
  • Leg de zak met de kip een nachtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de repen ui met een beetje olijfolie.
  • Leg de kippenbillen op een bakplaat en verdeel er de in repen gesneden ui naast.
  • Voeg een scheutje water toe en drizzle nog wat olijfolie over de kip.
  • Dek af met aluminiumfolie.
  • Bak de kip 30 min.
  • Verwijder de folie.
  • Bak de kip nog 30 min of tot ze goed gaar is en van het bot valt.
TIP:

Strooi gesnipperde thijm over de kip als afwerking.
Om een ui in repen te snijden: pel en halveer de ui. Zet de ui met de snijkant op de snijplank. Snij de ui in repen, te beginnen aan de bolle kant. Als je aan de andere kant begint, heb je halve ringen.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties