Koshari uit Egypte

Foto Cathy Van de Moortele
Zo'n 25 jaar geleden, werkte ik enkele maanden in een Egyptisch restaurant. Ik leerde er ook Koshari kennen, het tradionele Egyptische gerecht. Een gerecht dat ontstaan is door aan het einde van de maand, alle restjes samen te voegen. Heel koolhydraatrijk, heel voedzaam. Een combinatie van rijst, pasta, linzen en kikkererwten. Ik had jammer genoeg geen kikkererwten meer op voorraad, maar het heeft niet minder gesmaakt.
Er kruipt wat tijd in het maken van Koshari, maar je zou ook tijdens de week pasta, rijst en linzen kunnen eten en de restjes daarvan op het einde van de week samenvoegen om je eigen Koshari te maken. Lijkt jou dat geen goed idee?
Verrijk je Koshari nog met vis of vlees en ga er lekker voor zitten.

Wat hebben we nodig:

  • 2 eetlepels olie
  • 175 gr basmati rijst
  • 450 ml bouillon
  • 200 gr kleine macaroni
  • 175 gr blonde linzen, goed gespoeld
  • 450 ml bouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 teen look, gepeld en geplet
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • snuifje zout
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • 1 blik tomatenblokjes van een goed merk
  • 2 koffielepels baharat kruiden
  • enkele chilivlokjes
  • peper en zout
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • olie
  • 2 grote uien, gepeld en in fijne ringen gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de olie in een diepe pan en laat alle rijstkorrels een laagje olie krijgen.
  • Giet de bouillon bij de rijst en breng aan de kook.
  • Dek af en laat de rijst garen op een medium vuur. Van zodra het vocht opgenomen is, is de rijst klaar.
  • Ondertussen kook je ook de macaroni gaar in ruim, gezouten water.
  • Doe de gespoelde en uitgelekte linzen in een steelpan en zet ze onder de bouillon.
  • Voeg het laurierblad, de look en het komijnpoeder toe.
  • Breng aan de kook, dek af en laat de linzen 20 min garen op een medium vuur of tot ze zacht zijn.
  • Gooi de laurier weg en kruid af met zout.
  • Meng de rijst met de pasta en de linzen.
  • Tijdens het koken van de vorige ingrediënten, maak je de tomatensaus.
  • Verwarm de olie in een steelpan.
  • Fruit de uitjes glazig en voeg de look toe. Laat die even meegaren.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en kruid met baharat, chili, peper en zout.
  • Voeg de rode wijnazijn toe en breng de saus aan de kook.
  • Dek af en laat de saus 20 min sudderen op een medium vuur.
  • Hou alles warm.
  • Fruit de uiringen goudbruin en krokant in een ruime hoeveelheid olie.
  • Laat de uien uitlekken op keukenrol.
  • Schep de Koshari in een grote kom.
  • Lepel de saus erover en werk af met de gefrituurde uien.
  • Strooi nog wat extra baharat over de Koshari.
TIP:

Linzen worden pas gezouten aan het einde van de gaartijd, anders worden ze taai en krijg je ze niet gaar.
Voeg gerust nog kikkererwten toe op het einde. Ze hoeven niet mee te garen, enkel warm te worden.
Baharat: deze Arabische kruidenmengeling kan je kopen in Turkse en Arabische kruidenierswinkels. Je kan de kruidenmengeling ook zelf maken: rooster hiervoor 1 eetlepel zwarte peperkorrels met 1 eetlepel komijnzaad, 2 koffielepels korianderzaad, 1 koffielepel kruidnagels en 1/2 koffielepel kardamomzaad. Doe dat in een heet, droog pannetje tot de kruiden lekker beginnen te geuren. Stamp deze geroosterde kruiden fijn in een vijzel met 1 1/2 eetlepel paprika, 1 koffielepel kaneel en een snuifje nootmuskaat.


Reacties