Gebakken zalm met citroenbotersaus
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik had fijne boontjes gekocht en twee stukjes zalmfilet. Ik vond rauw gebakken aardappelschijfjes hier wel bij passen en bedacht ook nog dat ik er wel een sausje bij wou. Het is een citroenbotersaus geworden, met heel veel vers gesnipperde bieslook. Heb je er al zin in?
Wat hebben we nodig:
- 2 zalmfilets
- peper van de molen
- zout
- olijfolie
- 100 gr boerenboter, koud en in blokjes gesneden
- 70 ml witte wijn
- sap en zeste van 1/2 citroen
- verse bieslook, fijngesnipperd
- zout
Hoe gaan we te werk:
- Gebruik keukenpapier om de zalmfilets droog te deppen.
- Kruid ze met peper en zout.
- Laat wat olijfolie opwarmen in een pan. Zorg dat de pan goed warm is.
- Leg de zalmfilets op de velkant in de hete pan en schroei ze dicht.
- Draai de zalmfilets om en bak de andere kant op lager vuur. Zorg dat de zalm nog een beetje rosé is binnenin.
- Ondertussen laat je 25 gr van de boter smelten.
- Voeg de wijn toe en laat die voor de helft inkoken.
- Voeg het citroensap en de zeste toe.
- Voeg de resterende blokjes per 2 toe en roer telkens goed met een garde tot alle boter is opgenomen. Zet het vuur op medium-laag terwijl je dit doet.
- Werk de saus af met bieslook en zout.
- Serveer de zalm met de citroenbotersaus.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Ik koop liefst zalm op vel. Ik hou van het krokante velletje en het zorgt er ook voor dat de zalm niet aan de pan blijft kleven. Heeft jouw zalm geen vel? Vet de zalm dan eerst in met een laagje olie eer je hem in de pan legt.
Zorg dat de pan goed warm is.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties