Salata baladi
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Het moet een van de meest eenvoudige salades zijn, maar ze is lekker, knapperig en veelzijdig. Je kan er nog kikkerwten, quinoa of bulgur aan toevoegen, maar op zich is ze al goed genoeg.
Kies Perzische komkommers of mini komkommers, die hebben minder pitjes. En zoek ook naar Roma tomaten, omdat ook die minder pitten en vocht hebben, zodat de salade niet zompig wordt. net voor je de salade opdient, maak je de dressing. Serveer hem apart bij de salade, zodat iedereen naar eigen goesting de salade kan dresseren.
Wat hebben we nodig:
- 1 Perzische komkommer, gewassen en van de uiteinden ontdaan
- 3 Roma tomaten, in blokjes gesneden
- 1 kleine rode ui, gepeld en in blokjes gesneden
- verse bladpeterselie, grof gesnipperd
- 200 ml olijfolie
- 1 eetlepel appelazijn
- het sap van 1/2 citroen
- 1 koffielepel komijnpoeder
- 1 koffielepel gedroogde munt
- 2 teentjes knoflook, gepeld en geperst
- snuif sumak
- 1 eetlepel water
- peper van de molen
- zout naar smaak
Hoe gaan we te werk:
- Snij de komkommer in blokjes en doe ze in een kom met de blokjes tomaat en ui.
- Strooi de peterselie over de groenten en schep om.
- In een bokaal doe je alle andere ingrediënten. Schroef het deksel er op en schud goed.
- Geef de dressing apart bij de salade.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Ook lekker met feta.
Sumak wordt gemaakt van gedroogde zurige besjes met een citrussmaak. Je vindt het in de Turkse en Arabische supermarkt.
Perzische komkommers zijn kleiner en rechter dan de gewone komkommer. Ze hebben ook minder pitten, waardoor ze krokanter zijn.
Roma tomaten zijn langwerpige tomaten. Ze zijn ook bijzonder geschikt om er tomatensaus van te maken.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties