Eieren Florentine

Foto Cathy Van de Moortele

Eieren en spinazie gaan goed samen. Ik gebruik bijna altijd verse spinazie, omdat ik daar zo blij van word. Een salade van verse spinazie bijvoorbeeld, heb je dat al eens geprobeerd?
Vandaag maken we eieren Florentine, een ovenschotel van aardappelpuree, spinazie, eieren en kaas. Op het einde zet je de schotel 10 min in de oven en je kan aan tafel.
Gebruik kruimige aardappelen voor puree en zorg dat de melk warm is. Een klontje echte boter maakt het af.

Wat hebben we nodig:

  • 600 gr kruimige aardappelen, geschild en gewassen
  • zout
  • 120 ml melk, warm
  • 30 gr boerenboter
  • peper van de molen
  • nootmuskaat
  • verse spinazie, schoongemaakt en gewassen, droog gezwierd
  • 100 ml room
  • 4 eieren
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal lichtjes in met wat boter.
  • Snij de aardappelen in gelijke stukken en kook ze gaar in licht gezouten water.
  • Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen.
  • Stamp de aardappelen fijn (ik gebruik hiervoor een pureeknijper).
  • Voeg de warme melk toe en roer telkens goed om met een spatel.
  • Verrijk de puree met een klontje boter.
  • Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Verdeel de puree over de ovenschaal.
  • Doe de spinazie in een kookpot en laat ze slinken, zonder toevoeging van vocht of vet.
  • Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Knijp het vocht uit de spinazie en mix ze glad met de staafmixer. Voeg de room toe als je die gebruikt.
  • Maak 4 holtes in de puree en breek daar de eieren in.
  • Verdeel de spinazie tussen de eieren.
  • Rasp Parmezaanse kaas boven het gerecht en schuif de schaal voor 10 min in de oven.
  • Laat de schotel nog 5 min staan, zodat het eiwit nog wat kan stollen. 

TIP:

Gebruik geen diepvriesspinazie.
Meng de spinazie met een beetje room als je dat lekker vindt.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties