Turks eenpansgerecht met gehaktballetjes

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van dit soort kleurrijke gerechten en al zeker als het eenpansgerechten zijn. Ik gebruikte een speciale snijder om de aardappelen en wortelen een geribbeld motief te geven, maar je kan ze uiteraard ook gewoon met een aardappelmesje in stukken snijden. Gebruik diepvrieserwtjes en als het kan, verse kippenbouillon.

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr gehakt
  • 60 gr paneermeel
  • 1 ei
  • 1 ui, gepeld en fijngeraspt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1/2 koffielepel peper van de molen
  • 1 koffielepel zout
  • 1 koffielepel Aleppo peper (pul biber)
  • 1 koffielepel paprikapuree
  • snuifje komijn
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapuree
  • 3 aardappelen, geschild, gewassen en in stukken gesneden
  • 2 grote wortelen, geschraapt en in stukken gesneden
  • 200 gr diepvrieserwten
  • 400 ml verse kippenbouillon

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gehakt in een kom.
  • Voeg het paneermeel, ui, fijngeraspte ui en knoflook toe.
  • Kruid met peper, zout, Aleppo peper, paprikapuree, komijn en 2 eetlepels olijfolie.
  • Meng alles goed door elkaar met je handen.
  • Maak je handen vochtig met koud water en vorm gelijke balletjes van het aangemaakte gehakt.
  • Warm 3 eetlepels olijfolie op in een grote pan.
  • Kleur de balletjes aan, zonder ze te laten garen.
  • Gebruik een schuimspaan om de balletjes over te brengen op een bord.
  • Fruit de uisnippers aan en laat ze zacht worden.
  • Roer de tomatenpuree en paprikapuree door de uien en bak die even mee, om de rauwe smaak weg te krijgen.
  • Voeg de stukken aardappel en wortel toe en bak ze kort mee.
  • Voeg de balletjes weer toe, samen met de erwtjes.
  • Overgiet met de bouillon.
  • Breng alles aan de kook en laat het gerecht dan 40 min zachtjes pruttelen onder deksel.

TIP:

Het traditionele gerecht vraagt om rundergehakt maar je kiest zelf welk gehakt je gebruikt.

Foto Cathy Van de Moortele







Reacties