Kaasstengels
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Tijdens een uitstapje in Zierikzee, zijn we geland bij bakkerij Bakt. in de Meelstraat. Wat een toffe plek om lekker brood te shoppen. Ik at er onder andere een heerlijk krokante kaasstengel en wist meteen dat ik ook kaasstengels wou maken. Bij deze.
Wat hebben we nodig:
- 230 gr zelfrijzende bloem
- snuif zoet paprikapoeder
- enkele chilivlokjes
- gedroogde oregano
- zout
- 200 gr vers geraspte kaas (mag gerust een mengeling zijn) die goed doorsmaakt
- 115 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 25 - 40 ml water, koud
Hoe gaan we te werk:
- Doe de bloem met het paprikapoeder, de chilivlokjes, oregano en het zout in de kom van de Kenwood.
- Verdeel er de geraspte kaas, de boter in vlokjes over en laat de Kenwood het deeg kneden.
- Voeg geleidelijk aan water toe, tot je een samenhangend maar geen plakkerig deeg bekomt.
- Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom en laat het 15 min rusten.
- Verwarm de oven voor op 180°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek. Maak de rechthoek deeg niet te dik, anders zullen de stengels niet krokant zijn. Maak hem ook niet te dun, zodat het deeg niet verbrandt tijdens het bakken.
- Snij repen van 10cm van het deeg en leg ze naast elkaar op de bakplaat.
- Bak de kaasstengels. Reken hier 20 min voor of tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Laat de kaasstengels afkoelen op de bakplaten. Ze zijn namelijk nog breekbaar als ze warm zijn.
- Bewaar de afgekoelde kaasstengels luchtdicht in een blikken trommel.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Warm de kaasstengels desgewenst weer even op in de airfryer als ze niet meer zo krokant zijn.
Je kan de kaasstengels ook bestrooien met sesamzaadjes of maanzaadjes voor ze de oven in gaan.
Ik heb een mengeling genomen van Gouda, Parmezaanse kaas en cheddar.
Serveer deze kaasstengels bij soep. Of omwikkel ze met flinterdunne lapjes prosciutto en geef ze bij het aperitef.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties