Boterkoekjes
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Heerlijk, zo'n versgebakken koekjes in huis. Het ruikt hier zo lekker, je wil meteen gaan zitten met een kop koffie en enkele koekjes erbij. Want ik garandeer je: het blijft niet bij eentje!
Ik trakteer mijn collega's graag op iets lekkers. Dit zal een van de laatste traktaties zijn op deze job, omdat ik er voor gekozen heb om weer te gaan werken als persoonlijk assistente, een job die ik in het verleden zo'n 10 jaar heb uitgevoerd. Maar ik ga er van uit dat mijn nieuwe werkgeefster ook wel iets lekkers lust?
Bewerk het deeg niet langer dan nodig, zodat de koekjes niet taai worden. De bloem spatel je door de andere ingrediënten en je stopt met mengen van zodra je geen bloem meer ziet. De hoeveelheid bloem ziet er veel uit, in vergelijking met de rest van de ingrediënten maar het klopt helemaal.
Wat hebben we nodig:
- 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 150 gr fijne griessuiker
- merg van 1 vanillestokje
- snuifje zout
- 250 gr patisseriebloem
- bloemsuiker voor de afwerking
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°. Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
- Klop de boter tot ze zalvig is. Ik gebruik hiervoor mijn handmixer met kloppers. Neem je tijd.
- Voeg de suiker en het vanillemerg toe en klop verder tot alles zeer zalvig en goed gemengd is.
- Zeef het zout met de bloem boven de andere ingrediënten en gebruik een spatel om alles te mengen. Van zodra je geen bloem meer ziet, is het deeg klaar.
- Maak 35 balletjes van 15 gr.
- Leg de balletjes op de bakplaat met enige tussenruimte, want de koekjes spreiden uit tijdens het bakken.
- Neem een glas en doop de onderkant in bloemsuiker. Druk hiermee de balletjes een beetje platter.
- Bak de koekjes 12 - 14 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
- Laat de koekjes nog enkele min op de bakplaat liggen en schep ze dan over op roosters om helemaal af te koelen.
- Bestuif de koekjes na het afkoelen met een beetje bloemsuiker.
- Bewaar de afgekoelde koekjes in een blikken koektrommel.
TIP:
Je kan de deegballetjes ook platduwen met de tanden van een vork, dat zorgt meteen ook voor een mooi patroon.
Smelt de boter niet. Is de boter te hard? Rasp ze dan in de kom, dan is ze meteen zoals je ze wilt.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties