Kipkotelet
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik koop ze wel vaker: de kipkotelet. Ze moeten minder lang bakken en ze zijn sappiger dan de kipfilets. Het vel zorgt er ook voor dat de kip niet uitdroogt in de oven. Masseer de marinade goed in en onder het vel van de kip, zodat ze extra smaak krijgt.
Wat hebben we nodig:
- 3 kipkoteletten
- azijn
- peper van de molen
- zout
- gerookt paprikapoeder
- uienpoeder
- lookpoeder
- komijnpoeder
- olijfolie
- 250 gr kerstomaatjes, gehalveerd
- 3 sjalotten, gepeld en in 4 gesneden
- platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Doe de kip in een kom. Overgiet ze met koud water en een scheut azijn.
- Was de kip goed en verwijder alle onzuiverheden: bloed, overtollig vel en vet.
- Dep de kip droog met keukenpapier.
- Doe alle kruiden in een bokaaltje en voeg er wat olijfolie aan toe.
- Schud goed.
- Smeer de kip goed in met deze marinade. Zorg dat je ook onder het vel marinade smeert.
- Laat de kip 1 - 4u marineren.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Zet een ovenschaal klaar.
- Verdeel de kerstomaatjes en sjalotten in de schaal. Besprenkel ze met olijfolie en kruid met peper en zout. Hussel ze nog eens door elkaar.
- Leg de kipkoteletten op de groenten, met het vel naar boven.
- Smeer de resterende marinade uit de kom over de bovenkant van de kip.
- Bak de kipkoteletten 30 - 40 min of tot de kip mooi gaar is. Prik de punt van een aardappelmesje in de kip. Als de sappen helder zijn en het mes vlot door de kip prikt, is de kip klaar.
- Strooi de gesnipperde peterselie over de kip en dien op.
TIP:
Gebruik je een heteluchtoven? Zet de temperatuur dan op 180°C.
Ik koop de kipkoteletten in onze plaatselijke Proxy Delhaize in Lembeke. De winkel is nog maar pas volledig vernieuwd en heringericht. Ze hebben nu nog meer keuze en toffe producten om te ontdekken. Heel handig om inspiratie op te doen voor mijn kookblog.
Ik heb de kip geserveerd met gefrituurde aardappelnootjes.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties